Kultura
7

Omladinska simfonija iz San Josea pred sarajevskom publikom

FENA
Jedan od najstarijih i najboljih omladinskih simfonijskih orkestara na zapadnoj obali SAD-a - Omladinska simfonija iz San Josea predstavit će se sarajevskoj publici 26. juna koncertom na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, čime će početi njihova istočnoevropska turneja.

Ovaj je orkestar osnovan prije više od pet decenija kao dio nekadašnjeg Simfonijskog orkestra San Jose, a sutrašnji će im koncert biti prvi na području ove regije.

Ljubitelji klasične muzike imat će priliku uživati u raznovrsnom programu na kojem će se naći djelo "Twinkle Toes" američkog kompozitora Donalda Eugena Gillisa, Koncert za klavir i orkestar Franza Liszta, Velika tarantula za klavir i orkestar Louisa Moreaua Gottschalka, te Simfonija "Mali Rus" Pyotra Ilycha Tchaikovskog.

Umjetnički direktor i dirigent orkestra Yair Samet istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da orkestar broji 90 mladih ljudi koji su do sada imali turneje po zemljama Azije i obje Amerike, te da će prvi put nastupiti u ovom regionu.

"Uzbuđen sam što ćemo svirati u ovoj regiji, posebno u Sarajevu. Četvrti put u deset godina boravim u ovom regionu, a ubijeđen sam da će i mladim muzičarima to biti interesantno, a ne samo koncert već i upoznavanje drugih kultura", istaknuo je.

Navodi da se svake godine 400 do 450 kandidata iz šireg područja oko zaliva San Franciska prijavi da postanu članovi orkestra, te da se uspješni kandidati raspoređuju po nivou kvaliteta i uspješnosti u neki od osam različitih ansambala u okviru orkestra - dva kompletna orkestra, Kamerni orkestar, hor flauta, dva gudačka ansambla, jedan duhački i jedan ansambl udaraljki.

"Raditi s mladima je uvijek izazov, oni su vrlo talentovani i zainteresovani. To je uvijek svojevrsno putovanje kada se radi o specifičnom programu kao što je pripremljen i za ovaj koncert u Sarajevu", istaknuo je.

Dodaje da se u odabiru programa uvijek vodi različitim kriterijima, prvenstveno da su zastupljeni različiti stilovi i što raznovrsnije kompozicije, kao i da uvijek bude zastupljen neki od američkih kompozitora.

Pod dirigentskom palicom Yaira Sameta nastupit će talentovana mlada pijanistica porijeklom iz Beograda Sofija Nedić, kao i član Sarajevske filharmonije Faruk Jahić.

"Zaista sam sretna što sam izabrana u orkestar, koji uvijek znači miks muziciranja i druženja. To je za mene veliki izazov i iskustvo, a uzbuđena sam i što ću nastupati u Sarajevu koji sam uvijek htjela da posjetim", kazala je Sofija Nedić.

Ulaz na koncert u Narodnom pozorištu Sarajevu je besplatan.

Turneja Omladinske simfonije iz San Josea, nakon Sarajeva, bit će nastavljena u Ljubljani (Slovenija) i Bratislavi (Slovačka), dok će biti završena u Pragu (Češka).