Kultura
0

Omeru Nakičeviću povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo ove će godine biti uručena prof. dr. Omeru Nakičeviću, priopćio je na danas održanoj konferenciji za novinare Bekir ef. Šabić, pomoćnik muftije tuzlanskog.

U obrazloženju za dodjelu Kaimijine povelje stoji kako je Nakičević u osamdeset i četiri godine života dao neprocjenjiv doprinos razvoju islamske znanstvene misli u Bosni i Hercegovini, borbi za prava muslimana kao i razvoju Fakulteta islamskih nauka i obrazovanja.

Povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo bit će dodijeljena na Kula Gradu u petak 10. juna, kada će žiri ovogodišnje nagrade za najbolje djelo objavljeno u 2010. godini iz humanističkih i društvenih znanosti proglasiti pobjednika i dodijeliti nagrade.

Kako je danas novinarima priopćio Mustafa Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora kulturno-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije 2011.", u uži izbor od tri knjige koje se natječu za prestižnu nagradu "Hasan Kaimija" ušla su djela: Adnan Jahić, "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941.)"; Bakir Tanović, "Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva" i Salko Čampara i Fuad Kovač, "Izdaja i zločin: novi dokumenti o ustaškom, četničkom i partizanskom pokretu".

Inače, planirano je da se u tri dana sjećanja na šejha Kaimiju, pored središnjeg događaja dodjele nagrada, organiziraju promocije knjiga, izložbe slika, kao i vjerski program. Događaji će biti organizirani u Zvorniku, zatim na Kula Gradu, a od ove godine i na Šehidskom mezarju u naselju Mahmutovići koje se nalazi na području općine Sapna. "Dani Hasana Kaimije 2011", organiziraju se po deveti put i prerasli su u najvažniju kulturnu i vjersku manifestaciju koju organiziraju Bošnjaci povratnici u Republici Srpskoj.