Kultura
133

Olovkom i tintom: Djela savremene umjetnice ukrasila zidove MGP u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Međunarodna galerija portreta (MGP) u Tuzli večeras je bila domaćin otvorenju izložbe djela savremene bh. umjetnice Alise Bakamović Teletović.

U okviru ove postavke pod nazivom "U potrazi za ljubavlju" autorica se tuzlanskim ljubiteljima umjetnosti predstavila s crtežima nastalim kombinovanom tehnikom u proteklih pet godina.

"U pitanju su djela nastala olovkom, tintom i akrilnim bojama. Riječ je o ciklusu koji će i dalje rasti, a ostat će u osnovi crne i plave boje. Svaka izložba će imati svoje ime i kontekst", kazala je za Klix.ba autorica Bakamović Teletović, inače rođena Mostarka sa adresom u Sarajevu.

Prema njenim riječima, inspiraciju za nastanak pomenutih djela nalazila je u internim pitanjima i odgovorima.

"Svaka slika i svaki crtež je uvijek autobiografski. Ono o čemu mislim, sukobi sa kojima se sukobljavam i način na koji priđem nekome, a on odgovori također predstavljaju vid inspiracije. Morala sam ostati iskrena prema sebi i onome kako vidim ljude. Oni su često skeptični i tada nastaje proces na koji ja opominjem i to se vidi kroz djela", pojašnjava naša sagovornica.

Kroz djela ove savremene umjetnice, koja je 17 godina živjela u dalekoj Australiji prožimaju se figurativni i ekspresni stilovi sa počecima u apstrakciji.

Kako kaže, postavka namjerno nosi naziv "U potrazi za ljubavlju".

"Na svojoj koži sam nakon povratka iz Australije uvidjela da su ljudi u BiH izgubili osjećaj ljubavi u pravom smislu te riječi. To je ljubav prema samom sebi, prema drugoj osobi, majci, drugu, ali i drugarici. Značajni su i naslovi samih crteža. Oni gledatelja nekako natjeraju da se dublje zapita o ljubavi i samoj potrazi za njom", dodaje Bakamović Teletović.

Autorica je završila studij umjetnosti, a potom i dizajna na Royal Melbourne Institute of Technology University.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Do sada je ostvarila 18 samostalnih i više kolektivnih izložbi, a tuzlanskoj likovnoj publici i kritici prvi put se predstavila krajem prošle godine za vrijeme trajanja 16. internacionalnog bijenalnog festivala portreta – INTERBIFEP. Izložba "U potrazi za ljubavlju" zidove MGP u Tuzli krasit će do 22. marta ove godine.