Kultura
3

Olga Kern uoči koncerta u Sarajevu: Radujem se sviranju za vaš prekrasni grad

Klix.ba
Olga Kerin
Olga Kerin
Dvadesete Sarajevske večeri muzike, koje će biti održane od 6. do 10. maja, predstavit će domaćoj publici rusku pijanisticu Olgu Kern. Ona će nastupiti na zatvaranju ovog festivala, u Narodnom pozorištu u Sarajevu zajedno sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, uz ravnanje dirigenta Aleksandra Markovića.
Olga Kern
Olga Kern
Izvedbe Olge Kern su emotivne, snažne, tehnički besprijekorne, a njeno umijeće posebno dolazi do izražaja u kompozicijama koje važe za iznimno zahtjevne. Nastupala je u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama poput njujorških Carnegie Halla i Lincoln Centra, milanske La Scale i londonskog Royal Albert Halla. Godišnje svira više od 150 koncerata, a sarađuje sa prestižnim orkestrima i vrhunskim svjetskim umjetnicima i dirigentima: Valery Gergiev, Leonard Slatkin, Yuri Temirkanov....

Snimila je nekoliko nosača zvuka, za velike produkcijske kuće, na kojima su trajno zabilježene njene izvedbe kapitalnih djela svjetske pijanističke literature. Sa ovom iznimnom pijanisticom razgovarali smo o predstojećem koncertu, ekskluzivno za Klix.ba.

Ovo će biti Vaš prvi nastup u Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Da li je umjetniku uopće važan grad u kojem nastupa?

Vrlo sam sretna što ću posjetiti Sarajevo i održati koncert u vašem gradu. Za mene je svako mjesto koje posjetim vrlo važno jer kada nastupam sa publikom dijelim svoju veliku ljubav – prelijepu i nevjerovatnu muziku. Muzika je prisutna u mom životu od najranijih dana, posebno klavirska muzika jer su moji roditelji bili pijanisti. Uvijek mi je uzbudljivo biti na sceni i svirati. Zato se radujem koncertu u Sarajevu i prekrasnoj muzici koju ću svirati za vaš prekrasni grad.

Iza Vas su nastupi u važnim dvoranama širom svijeta, brojne nagrade... Da li se umjetnik umori izvodeći ista djela i pokušavajući im dati novu svježinu?

Nikad se ne umorim čak ni kad ista djela izvodim godinama. Razlog je jednostavan – muzika nema ograničenja, i u svakoj kompoziciji možete pronaći nešto novo i zanimljivo, svaki put kad je izvodite. A partiture nude toliko detalja, to je tako zanimljiv proces koji nikada ne može biti dosadan. U tome je ljepota muzike i ono što je čini fascinantnom i nevjerovatnom.

Na sarajevskom koncertu ćete izvoditi Totentanz, Ples mrtvih, djelo koje je Liszt komponirao za klavir i orkestar?

Ovo je djelo rijetko izvođeno u Sarajevu, iako je svojevrstan način omaž žrtvama ratova, a ove godine obilježavamo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Totentanz je apsolutno remek-djelo! Ova kompozicija pokazuje Listzovu genijalnost, i kompozitorsku i pijanističku. Način na koji koristi temu Dies Irae kroz cijelo djelo, način na koji je transformira na koncu, kako grandiozno i veličanstveno zvuče klavirske partije i kako je čudesno ispisana interakcija orkestra i klavira. To je iznimno dramatičan komad, a u isto vrijeme profinjen, čak religiozan i intiman u nekim dijelovima. Mislim da ova vrsta muzike uvijek zvuči svježe bez obzira na političke i druge okolnosti koje se mijenjaju iz stoljeća u stoljeće. Ljudi će uvijek slušati ovu muziku i u njoj pronaći čitav dijapazon osjećaja – od boli, preko strasti i radosti, do žalosti i ljubavi.

Izvest ćete i djelo još jednog značajnog kompozitora Sergeja Rahmanjinova?

Rahmanjinov je poseban kompozitor za svakog pijanistu. Bio je genijalan pijanista i komponirao je genijalnu muziku za klavir. Uvijek je zadovoljstvo izvoditi njegova djela koja su kombinacija umjetnosti i umijeća ali su i dokaz nevjerovatne duše što se osjeti u svakoj noti. Njegova posljednja kompozicija za klavir i orkestar – Rapsodija na Paganinijevu temu je istinsko remek-djelo. Svaka nota je dragulj i u svakoj uživam dok sviram, a tako će biti i u Sarajevu, sigurna sam. Ne mislim da nam danas nedostaje prave umjetnosti, jer imamo bogatu tradiciju istinski darovitih kompozitora od kojih uvijek možemo učiti i umijeću i umjetnosti jer jedno bez drugog ne mogu. A muzika treba oboje!

U Sarajevu ćete nastupiti uz ravnanje dirigenta Aleksandra Markovića sa kojim ste i ranije sarađivali?

Da, sarađivali smo u više navrata i radujem se svakoj novoj saradnji s njim. Sa maestrom i Simfonijskim orkestrom HRT-a nastupam, prije Sarajeva, u Zagrebu i bit će to iznimna prilika za još jedan zajednički koncert, kojim ćemo zatvoriti Sarajevske večeri muzike i kojem se unaprijed radujem.

Više informacija o program SVEM-a možete naći na www.maf.ba.