Preuzmimo državu u svoje ruke
0

FOTO+VIDEO / Oktobarska "Sarajevolucija" Damira Nikšića u Java Galeriji

Sarajevo-x.com
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
"Sarajevolucija - Žuta minuta" naziv je izložbe Damira Nikšića koja je večeras otvorena u "Java" Galeriji savremene umjetnosti u Sarajevu.

Pitanje kojim se ovaj ulično/galerijski performans bavi je evolucijom do revolucije ili pak revolucijom do evolucije, kao i da li smo dovoljno evoluirali da pokrenemo revoluciju ili pak moramo provesti revoluciju kako bi uopšte mogli evoluirati.

"Mladi ljudi su pokazali da sposobni za revoluciju. I danas je dan okupacije svijeta. Upravo se deševa okupacija Wall Streeta kao najvažnijeg mjesta odakle je poteklo to korporacijsko zlo i okovalo svijet u dugove i lošu ekonomsku politiku. Moja je želja da postanemo svjesni države i preuzmemo je u svoje ruke kao javnu stvar", kaže Nikšić, koji je na otvaranju izložbe prolaznicima dijelio letke sa natpisom "Skini masku, otkrij svoj walter ego".

Izložba slika bit će otvorena do 5. novembra, a predstavit će ikonografiju i koncept “Bosanske teologije oslobođenja” koji je nastao 2009. godine. Slike su nastale pred kraj 2010. i u januaru ove godine.