Kultura
252

Oktobarska revolucija u Pozorištu mladih: Nove predstave i novi mladi ljudi

Piše: L. Č.
Izložba starih fotografija (Foto: Klix.ba)
Konferencija za medije je održana u novootvorenom prostoru kabarea Pozorišta mladih u Sarajevu, koji je predstavljen kao žarište razvoja mladih scenskih snaga ne samo u Sarajevu, nego i u BiH, te u kojem je postavljena izložba fotografija na kojima se može vidjeti historijat ove kulturne institucije.

Glumac i novi direktor Pozorišta mladih Mario Drmać je podsjetio kako godinu i po dana nisu imali nijednu premijeru, te kako u narednom periodu očekuju radikalne promjene.

Intervju s novim direktorom Pozorišta mladih čitajte ovdje.

Podsjetio je kako ova kulturna institucija ove godine obilježava 65 godina svog postojanja, a na ovom mjestu je nekad postojala baraka sa svojom željom zauzimanja lutkarskog prostora pod zaslugom Adolfa Pomeznog koji je zaslužan što su marionete iz Češke donesene na prostor Bosne i Hercegovine.

Mnoge predstave su se odigravale u ratu upravo u prostoru kabarea. Prostor je bio dosta dugo zatvoren, a ponovo je doživio svoju transformaciju i bit će oplemenjen dolaskom velikih umjetničkih imena, kao i mladih umjetnika, najavio je Drmać.

"Naše pozorište radi 24 sata i sigurno će i dalje biti tako. Nakon odgledane predstave imat ćemo prilike za susrete i druženja u ovom prostoru", dodao je novi direktor Pozorišta mladih.

"Vremenski tunel" ponovo na sceni Pozorišta mladih

U srijedu, 14. oktobra, će na sceni Pozorišta mladih biti održana premijera predstave "Vremenski tunel", nastala prema tekstu Nenada Veličkovića, a u režiji Admira Glamočaka. U pitanju je predstava koja je 2007. godine već igrana u Pozorištu mladih i koja će uz neke od novih glumaca oživjeti svoj povratak sa željom da je imaju priliku vidjeti i nove generacije.

Reditelj Admir Glamočak je pojasnio kako je predstava obnovljena na inicijativu glumaca i uvedene su neke promjene.

"U pitanju je predstava koja je imala vrlo dobar prijem kod publike, a koju smo igrali ne samo u BiH, nego u čitavoj regiji. Želimo sarajevskoj pozorišnoj publici ponovo ponuditi jednu dobru predstavu s odličnom glumačkom postavom i vrlo dobrom energijom", kazao je Glamočak.

Glumica Ajla Cabrera je pojasnila kako je u pitanju jedna vrlo autoironična predstava u smislu humora.

"Ako nećemo išamarati sami sebe, onda nema smisla da pustimo da nas šamaraju ovi istočno i zapadno od raja", kazala je glumica.

Nakon "Vremenskog tunela", Pozorište mladih u novembru priprema premijeru predstave interaktivnog karaktera "Patkica blatkica" mladog režisera Irfana Avdića.

Saradnja s mladim glumcima s Akademije scenskih umjetnosti

Pored premijera, Pozorište mladih najavljuje saradnju s mladim glumcima sa Akademije scenskih umjetnosti koji će svoje diplomske predstave postaviti na sceni Pozorišta mladih.

Sanjin Arnautović, koji će na scenu postaviti svoju diplomsku predstavu "Diplomac" je izrazio zadovoljstvo zbog toga što direktor daje priliku mladim ljudima da postave svoje predstave na scenu. Njegova je predstava već igrala u SARTR-u i otvorenoj sceni Obala, a primila je dobre reakcije publike. Predstava će biti odigrana u Pozorištu mladih u srijedu, 28. oktobra, od 20 sati.

Alisa Čajić je glumica koja će na scenu postaviti svoju diplomsku predstavu "Venera u krznu". Pored nje u predstavi igra glumac Emir Fejzić, a predstava se bavi problematikom nezaposlenosti i predrasudama režisera prema glumcima i glumicama. Predstava će biti izvedena u petak, 23. oktobra u 20 sati.

Davor Sabo dolazi sa svojom diplomskom predstavom "Usamljeni zapad" nastaloj prema tekstu autora Martina McDonagha i inače je dio stalnog repertoara otvorene scene Obala. Prema njegovim riječima, predstava na vrlo otvoren, ali britak, duhovit i crnohumoran način progovara o negativnim stvarima u našem društvu. Predstava će biti izvedena u utorak, 20. oktobra, u 20 sati.