Kultura
10

Okrugli sto o kulturi u BiH: Živimo u tri getoizirana društva sa tri javnosti i tri istine o jednom događaju

Piše: E. M.
Detalj sa okruglog stola (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Da li je bosanskohercegovačko društvo otvoreno ili zatvoreno te kakva je njegova kultura, bila je glavna rasprava sinoćnjeg okruglog stola u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, na kojem su učestvovali Aleksandra Đurić-Bosnić, Branislava Vasić-Rakočević, Damir Kukić, Nedžad Fejzić i moderator Esad Delibašić.

Povod sinoćnjeg okruglog stola i debate o pomenutoj temi u Bosanskom narodnom pozorištu bila je promocija knjige autorice iz Srbije Aleksandre Đurić-Bosnić "Kultura nacije: Između krvi i tla" koja govori o tome da svako prepoznavanje i neutralisanje nacionalizma, ksenofobije, potencijalnih kulturnih konflikata ili apologije nasilja, predstavlja istovremeno i ukidanje mogućnosti da tragičan potencijal koji sa sobom nosi zatvaranje društava ili kultura postane realizovan i neizbježno destruktivan.

Autorica je kazala kako se u čitavoj priči o otvorenom ili zatvorenom društvu i kulturi postavlja pitanje koliko kultura utječe na ideologiju društva te kakva su to zatvorena društva i zatvorene kulture.

"Kultura zatvorenog društva je kultura društva koje sebe vidi kao hermetičko i ukorijenjeno u tradiciji i društvu u kojem postoji svaka vrsta nasilja kolektiviteta nad onim što bi bila individualna volja. Zatvorena društva se pozivaju na dominaciju klase, nacije i stranke i svi takvi slučajevi zapravo u okviru svog sistema ne mogu kreirati otvorenu kulturu", izjavila je Đurić-Bosnić.

U knjizi je prožimala ideološke matrice pomenutih društava, gdje je zaključila da ukoliko se zatvorena kultura i zatvoreno društvo ne dekonstruišu na vrijeme, kao što je to bilo u Srbiji 80-ih godina, može doći do produkcije kulture koja postaje opasna.

Ona je dodala da je potrebno u društvu uspostaviti novu etičku globalnu paradigmu koja bi obnovila kulturu koja bi nakon toga zajedno s naučnicima, umjetnicima, profesorima i novinarima imala odgovornost.

Moderator i profesor Esad Delibašić je komentarišući bosanskohercegovačko društvo kazao kako svi živimo u zatvorenim društvima koja imaju svoj sistem vrijednost bez mogućnosti komunikacije i razmjenjivanja iskustava sa drugim sistemima.

"Naše društvo ima elemente zatvorenog društva i to u tri etno-getoizirana društva. Imamo tri javnosti u Bosni i Hercegovini bez kritike, tri sistema vrijednosti, tri medijske slike običnog događaja u BiH sa tri istine", zaključio je Delibašić te dodao da građani BiH imaju jedinstveniju državu nego zajednicu.

Organizatori okruglog stola bili su Katedra za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta Zenica, Unija studenata Univerziteta u Zenici, BNP Zenica i IKD "University Press-Magistrat izdanja".