Kultura
20

Okrugli sto i protest umjetnika: Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?

Klix.ba
Okrugli sto na temu "Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?" bit će održan u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum u četvrtak, 19. marta 2015. godine u 13 sati.

Likovni umjetnici organizuju okrugli sto povodom protesta koji su uputili odgovornim instancama zbog, kako kažu "vođenja takve kulturne politike čija je posljedica urušavanje bosanskohercegovačke likovne scene i proizvođenja nepovoljne klime za umjetničko djelovanje u likovnoj oblasti."

Još jedan od razloga njihovog protesta je i "diletantsko vrednovanje likovnih umjetnika i njihovih djela od strane političkih institucija (umjesto od struke)", za koje kažu kako je "posljedica općeg urušavanja vrijednosti i stvaranja političkog meteža koji nekompetentnim pojedincima postaje povoljno tlo za lov u mutnom što u konačnici šteti, prije svega, ugledu profesije ali i ugledu države Bosne i Hercegovine."

Protest odgovornim instancama uputili su i zbog "nepovoljnog i ignorantskog odnosa politike, prvenstveno prema njihovim umjetničkim udruženjima koja postoje od 1947. (ULUBIH) i 1954. (ULUPUBIH) i zajedno broje više od 650 članova, ali i prema drugim likovnim institucijama."

"Mi, likovni umjetnici, insistiramo da nas u zemlji i svijetu predstavljaju samo izuzetni, reprezentativni umjetnički radovi najboljih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika, (kojih, srećom, naša država ima), čija vrijednost je prepoznata i priznata na svjetskoj likovnoj sceni, kao i u domaćim stručnim krugovima. Odabir djela treba da bude stručan, transparentan i prema unaprijed dogovorenim procedurama", poručuju likovni umjetnici.

Navode kako ne pristaju da gledaju sa strane kako politika izdaje njihova načela i kako ih u reprezentativnim galerijama, na svjetskim izložbama i bijenalima, predstavljaju ljudi koji se nikad nisu ni okušali u likovnom stvaralaštvu ili imaju sumnjivu profesionalnu reputaciju u likovnoj oblasti.

"Ujedinjeni smo u navedena strukovna udruženja radi ostvarenja slobode umjetničkog stvaralaštva u sigurnom, demokratskom i modernom društvu, u kome umjetnici ravnopravno utiču na kreiranje socijalnih i kulturnih trendova i politika i rade na unapređenju, stimulaciji i razvoju likovnih, primijenjenih umjetnosti i dizajna u BiH. Imamo namjeru da naša načela sprovodimo u djelo", poručuju likovni umjetnici.

Uvodničari okruglog stola koji će biti održan u galeriji Collegium Artisticum su likovni umjetnik i predsjednik ULUBIH-a (Udruženje likovnih umjetnika BiH) Admir Mujkić, fotograf i predsjednik ULUPUBIH-a (Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH) Almin Zrno, likovni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, doc. istorije umjetnosti Ema Mazrak, likovna umjetnica Gordana Anđelić-Galić, novinarka i istoričarka umjetnosti Ines Tanović, te moderatorica, novinarka Kristina Ljevak.