Kultura
0

OKC Abrašević: Izložba "Urbani imaginarij"

FENA
Umjetnička produkcija "Abart" OKC-a "Abrašević" Mostar upriličit će sutra, 14. oktobra, u 20 sati izložbu pod nazivom "Urbani imaginarij".

Spomenuta izložba održava se u sklopu projekta (Re)collecting Mostar, koji se realizira u okviru Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F) kroz program "Kultura za razvoj". Spomenuti projekt podržala je Erste fondacija i Ambasade Francuske u BiH.

Kustosica "Abarta" Amila Puzić kazala je danas u Mostaru kako je ova izložba nastala u saradnji s lokalnom zajednicom i gostujućim umjetnicima. Izložbom će se predstaviti otvoreni arhiv koji je rezultat jednogodišnjeg istraživačko-umjetničkog rada na temu javnog prostora i javne memorije Mostara.

"Primarni fokus ovog projekta bio je usmjeren na mapiranje javnih prostora, zatim sakupljanje javne memorije te formiranje jednog otvorenog arhiva, kojeg su kreirali Mostarci i Mostarke", kazala je Puzić.

Ističe kako je "Urbani imaginarij" ustvari ovoreni arhiv o memoriji grada iz perspektive njegovih građana i da on ne pretendira da bude završen te da zapravo predstavlja jednu vrstu privremene umjetničke intervencije.

Po njezinim riječima, javni prostori u Mostaru su zanemareni i zapušteni što je dovelo do gubitka javne memorije.

U ovom gradu, ističe Puzić, nedostaje prostor u kojem će se iz perspektive iskustva i svakodnevnice promišljati i diskutirati o gradu.

Voditeljica programa "Kultura za razvoj" Renata Radeka kazala je kako je spomenuti program ustvari prozor u okviru Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva koji se bave pitanjima smanjivanja siromaštva, ravnopravnosti spolova, podržavanja okoliša i stvaranja globalnih partnerstava.

Kultura je upravo prepoznata kao prozor kroz koji se ovi ciljevi mogu ostvariti, dodala je ona.

Tokom današnjeg dana u prostorijama OKC-a Abrašević održat će se međunarodni seminar Balkan express, koji će ugostiti regionalne organizacije i umjetničke inicijative koje se bave javnim prostorima.