Kultura
0

Održano predotvaranje izložbe "Greetings for Europe"

Sarajevo-x.com | Ars Aevi
U ponedjeljak, 06. marta održana je press konferencija izložbe Ars Aevi u ciklusu "Sing Sing" u Domu mladih Centra Skenderija.

Predotvaranje izložbe "Greetings for Europe" Kurta&Plaste i zvanična press konferencija održani su u ponedjeljak, 06. marta u 11 sati. Konferencija je održana u južnom krilu Doma mladih, prostoru u kojem je postavljena izložba, a u kojem su i u toku radovi na rekonstrukciji. "Greetings for Europe" otvara se za javnost 06. marta u 19 sati.

Na press konferenciji su, pored umjetnika Almira Kurta i Samira Plaste, govorili i generalni direktor Centra Skenderije Suad Džindo i izvršna direktorica Projekta Ars Aevi, Amila Ramović.

Generalni direktor Centra Skenderije Suad Džindo je rekao je da je sretan što je ovom izložbom i zvanično započet proces vraćanja Doma mladih njegovoj prvobitnoj funkciji – kulturi i kulturnim dešavanjima, naglasujući da je ova prva izložba u prostoru južnog krila Doma mladih veliki simbolični korak u tom procesu. Također je najavio i sanaciju prostora južnog krila Doma mladih u kojem bi trebala da bude postavljena Kolekcija Ars Aevi u predstojećem četverogodišnjem periodu.

Nakon što su izrazili zadovoljstvo što svojom izložbom otvaraju program Ars Aevi u 2006. godini, i što je ona prva u nizu planiranih događaja u prostoru južnog krila Doma mladih, umjetnici Kurt&Plasto predstavili su svoj najnoviji projekat "Greetings for Europe". Kroz seriju od 12 plakata, koji su nastali u svjetlu najavljenih pregovora o ulasku naše zemlje u Evropsku uniju, postavljena su pitanja - šta smo mi ustvari Evropi, šta je ona nama i kakva je ta Evropa kojoj mi težimo. "Plakati govore i o državama koje ulaskom u EU gube dio svog suvereniteta i identiteta, o ponašanju EU prema samoj sebi, o predrasudama kršćanske Evrope spram drugih kultura i religija i o imperijalističkom karakteru Evrope." Almir Kurt rekao je da je počašćen što ovaj rad, selekcijom umjetničkog direktora Brune Cora, zvanično postaje dio Kolekcije Ars Aevi, koja je jedna od naših najznačajnijih spona sa evropskim kulturnim naslijeđem.

Izložba "Greetings for Europe" postavljena je u holu južnog krila Doma mladih i simbolično označava njegovu obnovu, kao i dogovore o uspostavljanju novog sjedišta Kolekcije Ars Aevi i Art centra Ars Aevi u ovim prostorima, čiju rekonstrukciju će finansirati Vlada Italije i UNESCO. Izložba se otvara u ponedjeljak, 6. marta 2006. godine u 19 sati a za posjetioce bit će otvorena od 7. do 22. marta 2006. godine, svakoga dana od 8 do 20 sati.

Izložba je postavljena u saradnji sa Centrom Skenderija i uz tehničku podršku "Vranice" d.d.