Kultura
0

Održano predavanje o holokaustu za studente Sarajevskog univerziteta

FENA
"Nacistički logori, holokaust i konačno rješenje jevrejskog pitanja" jedno je od predavanja koje je danas iz ciklusa o historiji genocida i holokausta za studente Sarajevskog univerziteta organizirao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu.

O ovoj temi studentima je govorio profesor dr. Muhamed Mešić, dok je Greta Ferdušić, svjedokinja holokausta, preživjela zatočenica nacističkog logora, odgovarala na pitanja o svom iskustvu.

Prof. dr. Muhamed Mešić govorio je o holokaustu u kontekstu njegove geneze kao fenomenu koji se isključivo veže za stradanje ogromnih razmjera Jevreja na tlu Evrope tokom Drugog svjetskog rata te o koncentarcionim logorima kao nacističkom izumu.

Za studente je priredio i "putovanje slikom" kroz taj strašni period, prikazivanjem slajdova još od vremena pojave nacizma u Njemačkoj, Adolfa Hitlera i otuđivanja njemačkog društva tridesetih godina prošlog vijeka, kada je brojna jevrejska zajednica i zvanično predstavljana kao opasnost koja u rukama drži bogatstvo i živi na uštrb etnički čiste arijevske rase. To je bila ptehodnica za kasnije teško stradanje i genocid.

Prema mišljenju Grete Fredušić, a ona napominje da joj je holokaust doživljaj, ne i predmet izučavanja, upravo materijalni faktor je bio bitan poriv jer je uporedo s pogromom Jevreja otimana njihova vrijedna imovina.

Prema podacima koje je tokom predavanja iznio prof. Mešić, pozivajući se na relevantne izvore, holokaust je odnio šest miliona Jevreja.