Kultura
0

Održana sjednica središnje uprave HKD-a Napredak

FENA
Sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak kojom je predsjedavao predsjednik prof. dr. Franjo Topić održana je danas u Sarajevu.

Na dvenom redu bilo je 11 tačaka, a najviše vremeno posvećeno je radu podružnica.

Konstatirano je kako postoji interes za formiranje podružnica u Bosankoj Krupi, Sremskoj Mitrovici i Pečuhu te će se nastaviti razgovori kako bi ove inicijative bile i realizirane.

Podenseni su izvještaji o radu podružnica s posebnim osvrtom na one koje se u svom radu susreću sa značajnijm problemima.

Članovi Središnje uprave jednoglasno su usvojili prijedlog Plana rada Središnje uprave za 2009. kao i financijski plan.

Središnja uprava donijela je Odluku o objavi poziva za prijavu projekata.

Sve aktivne podružnice i sekcije Napretka moći će do 1. maja prijaviti svoje projekte, za koje Središnja uprava izdvaja 100.000 KM.

Na sjednici je imenovan i peti dopredsjednik Napretka, mr. se. Dario Vučić koji je u u prošlom sazivu bio član Središnje uprave.

Također su imenovana povjerenstva za nakladništvo, podružnice, gospodarstvo, sport, medije, multimedijalni dom na Trebeviću, kao i Upravni odbor Napretkovog fonda za stipedniranje Ivo Andrić - Vladimir Prelog.

Članovi Središnje uprave upoznati su s tokom realizacije projekta izgradnje spomen obilježja papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu i međunarodnom natječaju koji će ovih dana biti objavljen, kao i radovima na projektu izgradnje multimedijalnog doma na Trebeviću.

Bilo je riječi i o podizanju spomenika nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u Mostaru koji je pokrenula Matica hrvatska Mostar i u čiju će se realizaciju uključiti i Napredak, budući da su ova dva nobelovca bili i Napretkovi stipendisti.

Sudionici sastanka upoznati su o prijedlozima za izdavanje knjiga ove godine. Dosad je pristiglo više od 30 ponuda iz cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske i novoimenovano povjerenstvo će u što skorije vrijeme odlučiti koje će knjige, odnosno izdanja Napredak podržati kao nakladnik.

Najavljen je i Napretkov svečani uskrsni koncert koji će biti održan 14. aprila u Narodnom kazalištu u Sarajevu.

Na koncertu će nastupiti jedan od ponajboljih puhačkih orkestara u Evropi Željeznički koncertni puhački orkestar "Pečuh".

Najavljena je i izvedba Mozartvog Requiema u Posušju. Ovu izvedbu, koja će biti održana 6. aprila i na kojoj će nastupiti 120 glazbenika, organiziraju Župni ured i Napretkova podružnica u Posušju, a povodom 800 godina franjevačkog reda.

Također je donesena odluka da se "Šopovi dani" u Jajcu od ove godine održavaju u mjesecu junu, saopćeno je iz HKD-a Napredak.