Kultura
0

Održana prva proba za predstavu "Prvi put sa ocem na izbore"

FENA
U Narodnom pozorištu Sarajevu održana je prva proba za predstavu kojom će Kuća na Obali 7. oktobra svečano otvoriti novu teatarsku sezonu.

Pod vodstvom reditelja Sulejmana Kupusovića u srijedu se okupilo 25 glumaca koji će prvi put na teatarskoj sceni izvesti tekst akademika Abdulaha Sidrana "Prvi put sa ocem na izbore".

Ovo je drugi dramski tekst Abdulaha Sidrana koji će biti izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon praizvedbe njegovog teksta "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce".

U novoj Kupusovićevoj predstavi nastupit će sve generacije sarajevskih glumaca, među kojima su Josip Pejaković, Nada Đurevska, Irena Mulamuhić, Ermin Sijamija, Izudin Bajrović, Miraj Grbić, Mirvad Kurić, ali i najmlađi Adnan Hasković, Boris Ler, Marija Omaljev i drugi.

Za ovaj ambiciozni projekt angažirana je u funkciji scenografa Marijela Margeta, tehnički direktor NPS-a, dok će Amela Vilić kreirati kostime, a muziku komponirati Dejan Pejaković.

Kako je saopćeno iz NPS-a, sigurno je da će predstava biti kandidirana za značajne festivalske manifestacije, internacionalna gostovanja i teatarske razmjene.