Kultura
0

Održana prva press konferencija povodom priprema za 11. SFF

Sarajevo-X
Foto: Nino Maricic
Foto: Nino Maricic
U četvrtak se u prostorijama kina Obala Meeting Point održala prva press konferencija povodom početka intenzivnih priprema Direkcije za 11. Sarajevo Film Festival koji će se ove godine održati od 19. do 27. avgusta.

Direkcija Sarajevo Film Festivala, ovom prilikom je izrazila zadovoljstvo nastavkom prošlogodišnje saradnje i potpisivanjem ugovora sa Nj. E. Urs Breiterom, Ambasadorom Švicarske, ispred Federalnog ministarstva Vanjskih poslova Švajcarske koje je na jubilarnom 10. SFF po prvi put dodjelilo nagradu HUMAN RIGHTS AWARD (nagradu za ljudska prava), hrvatskom reditelju Goranu Deviću za dokumentarni film “Uvozne vrane”.

Nagradu za najbolji dokumentarni film iz selekcije Regionalnog dokumentarnog programa koji obrađuje tematiku ljudskih prava (u iznosu od 5.000 €), Federalno ministarstvo Vanjskih poslova Švicarske će sponzorirati naredne tri godine.

Nastavak uspješne saradnje Sarajevo Film Festivala i kompanije Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo potvrđen je potpisivanjem sponzorskog ugovora između Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo Film Festivala i Fuada Strika, direktor Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, čime je ova kompanija, po deveti put, potvrdila svoj status ekskluzivnog sponzora Festivala. Saradnja SFF i Coca-Cole u BiH počela je 1997. godine, nakon početka poslovanja ove Kompanije u BiH. Proteklih osam godina obilježilo je izuzetan razvoj i SFF i Coca-Cole HBC u BiH, a početna saradnja je prerasla u poslovno partnerstvo bez kojeg je SFF danas teško zamisliti. SFF je postao najznačajniji događaj ove vrste u regionu, a Coca-Cola HBC u BiH je postala dio sistema koji čini 26 zemalja i koji je drugi po veličini sistem punionica Coca-Cola proizvoda u svijetu. Misija Coca-Cole HBC je, između ostalog, i da obogati život zajednice u kojoj posluje, a to čini podržavanjem mnogobrojnih kulturnih, sportskih ili dobrotvornih manifestacija. Potpisivanjem ugovora o sponzorstvu stvara se osnov za izuzetnu podršku koju Coca-Cola HBC u BiH svake godine pruža SFF, čime omogućuje dalji razvoj i promociju ovog Festivala, a svim posjetiocima SFF da uživaju u čaroliji najznačajnijih svjetskih dostignuća iz svijeta filma.

U sklopu Press konferencije, Direkcija 11. Sarajevo Film Festivala imala je čast objaviti i ovogodišnjeg gosta programa “Tribute to...” (Posvećeno...). U okviru ovog veoma popularnog programa 11. SFF će sa zadovoljstvom ugostiti još jedno renomirano ime iz svijeta filma, oskarovca Alexander Payne-a.

Nakon press konferencije svi prisutni imali su priliku vidjeti posljednje ostvarenje Alexander Payne-a, film «Sideways» (Stranputica), za koji je Payne ove godine od strane Američke filmske Akademije bio nominovan u pet kategorija, a osvojio je Oscara za najbolji adaptirani scenarij.