Kultura
0

Održana projekcija za novinare filma "Djeca"

Anadolija
Aida Begić
Aida Begić
Film "Djeca" bosanskohercegovačke režiserke Aide Begić otvorit će večeras 18. Sarajevo Film Festival. Danas je u Narodnom pozorištu upriličena projekcija ovog filma za novinare kojoj su prisustvovali mnogobrojni predstavnici domaćih i stranih medija.

Film "Djeca" drugi je bosanskohercegovački film koji je svjetsku promociju doživio na filmskom festivalu u Cannesu. U selekciji "Un Certain Regard", osvojio je posebno priznanje žirija.

Režiserka Aida Begić je, u nedavnom intervjuu za agenciju Anadolija, kazala kako je prijem film u Cannesu doživio veliki uspjeh.

"Domaća kinematografija je u veoma teškoj situaciji. Nemoguće je snimiti film prosječnog evropskog kvaliteta sa isključivo 'balkanskim' budžetom. Nadam se da će uspjeh ovog filma pomoći ljudima odgovornim za ulaganja da bolje odlučuju o davanju novca za film u ovoj državi", istakla je Begić.

"Film 'Djeca' dobio je jako pozitivne kritike, kako od međunarodnih medija tako i od velikih filmskih autoriteta. Ispraćen je uz dugi aplauz. Mislim da će film rediteljice Aide Begić vidjeti cijeli svijet. To je jako važno, jer ovaj film prikazuje kako se osjećaju djeca u Sarajevu i kakva je njihova realnost, a kada to uzmemo u obzir, film ima jako snažnu priču", izjavio je jedan od koproducenata filma Semih Kaplanoglu zaagenciju Anadolija nakon prikazivanja filma u Cannesu.

Film "Djeca" je rađen u koprodukciji četiri države - BiH, Turske, Njemačke i Francuske, a za cjelokupan projekat bilo je potrebno četiri godine. Glavne uloge u filmu igraju Marija Pikić i Ismir Gagula, koji su se prvi put našli na velikom platnu.

Kako se i na današnjoj projekciji uvjerila ekipa agencije Anadolija, glumci su odlično uradili svoj posao.

Pored dvoje debitanata, uloge u filmu tumače i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, kao i mladi bh. glumci poput Staše Dukić i Vedrana Đekića. Iza kulisa, ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Sanda Popovac, kostimografkinja Sanja Džeba, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo i izvršni producent Adis Đapo.

Film "Djeca" govori o sestri i bratu, Rahimi (23) i Nedimu (13), koji su u proteklom ratu ostali siročad. Rahima i Nedim žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. U iznajmljenom stanu i sa Rahiminom platom koju zarađuje radeći kao kuharica, ovo dvoje djece su na samom rubu preživljavanja. Njihov život počinje da se komplikuje kada se Nedim zamjeri sinu jednog od najvećih moćnika, a u isto vrijeme Rahima otkriva da njen brat ima tajni život.