Kultura
0

Održana projekcija filma 'Ljeto u zlatnoj dolini'

Klix.ba
Srđan Vuletić, reditelj filma 'Ljeto u zlatnoj dolini'
Srđan Vuletić, reditelj filma 'Ljeto u zlatnoj dolini'
U kinu Obala Meeting Point u Sarajevu u petak je upriličena zatvorena projekcija dugometražnog igranog filma 'Ljeto u zlatnoj dolini' reditelja i scenariste Srđana Vuletića.

Kako izvještava Oslobođenje, projekciji su prisustvovali predstavnici bh. medija, članovi filmske ekipe i dio producentskog tima. Snimanje filma Ljeto u zlatnoj dolini počelo je polovinom novembra prošle godine, a završeno je početkom ove godine.

U fokusu priče je sarajevski tinejdžer Fikret Varupa koji nakon očeve smrti želi vratiti njegov dug kako bi odbranio čast svoje siromašne porodice. Fikret tako ulazi u stvarni svijet Sarajeva koji je potpuno drugačiji od onog koji se da vidjeti na ulicama.

"Za mene je bilo veoma značajno da pokažem ovaj film u Sarajevu, jer ovo je film o Sarajevu, film koji voli i mrzi Sarajevo istovremeno i otvara nam oči pred onim što vidimo, a što ipak nekako ne želimo da vidimo. Međutim, važno mi je da se 'Ljeto u zlatnoj dolini' ne shvati kao neki mračni, teški film. To je film koji je u suštini jako optimističan i koji govori da čak i u tom prostoru haosa postoji nešto unutar ljudi što je dovoljno jako da može napraviti jedan red, mir, harmoniju i ravnotežu”, kazao je Vuletić nakon prve projekcije filma u Sarajevu.

U ovoj urbanoj priči punoj obrata glavne uloge tumače Haris Sijaric i Kemal Cebo, maturanti Druge gimnazije u Sarajevu.

"Osjećao sam se super tokom snimanja filma, prije svega zato što sam imao ovako sjajnu ekipu pored sebe. Presretan sam, nisam očekivao da će film biti ovako dobar", kazao je Haris Sijarić.

"Tokom rada na filmu vladala je pozitivna energija i to je bilo najvažnije. Srđan nam je dopustao dovoljnu slobodu, ali nas je istovremeno i usmjeravao kako da radimo. Puno smo se trudili, imali smo volju i želju da napravimo dobar film i mislim da smo u tome i uspjeli", rekla je Žana Marjanović koja tumači jednu od uloga u filmu.

Glumac Emir Hadžihafizbegović koji je ostvario zapaženu ulogu u Vuletićevom ostvarenju kaže: "Jako sam sretan što sam bio dio ovog projekta i mislim da je film odličan. Neizostavno je, međutim, kada se govori o ovom filmu spomenuti i filmove 'Gori vatra' i 'Remake', dakle imamo tri bh. filma u jednoj godini. Valjda će neko shvatiti poslije ovakvih ostvarenja da je kultura prvi respiratorni trakt BiH sa svijetom. Pored toga, pomenuti filmovi vratili su i dostojanstvo bh. glumcu, ponovo se pravi bh. filmska infrastruktura i to je ono što je važno”, rekao nam je Hadžihafizbegović.

Uz pomenute glumce, u filmu igraju Admir Glamočak, Aleksandar Seksan i Svetozar Cvetković. Direktor fotografije je Slobodan Trninić, scenograf Kemal Hrustanović, a kostimograf Amela Vilić. Producenti filma su Refresh Production Sarajevo, Studio Arkadena Ljubljana, FTV, Clubdeal Velika Britanija/Francuska i Forum Sarajevo, u saradnji sa koproducentima iz Holandije - Hubert Bals Fund i sponzorima iz BiH.

Film 'Ljeto u zlatnoj dolini' biće premijerno prikazan u BiH u okviru 9. Sarajevo film festivala, koji će se održavati u avgustu.