Sarajevo
0

Održana Osnivačka skupština udruženja prevodilaca BiH

FENA
U Sarajevu je u subotu na Filozofskom fakultetu održana Osnivačka skupština Udruženja prevodilaca BiH. Za predsjednika Udruženja prevodilaca BiH izabrana je Ziba Galijašević koja je inače zamjenica direktora Francuskog kulturnog centa ''Andre Malraux''.

''Velika mi je čast da mi je danas ukazano povjerenje. Svoj izbor shvatam kao veliku obavezu i odgovornost, da se ne bi desilo kao prije nekoliko godina kada je osnivanje udruženja propalo'', kazala je Galijašević.

Skupštini se obratila zamjenica britanskog ambasadora u BiH Victoria Harrison, koja je izrazila svoju podršku i podršku ambasade, ali i ostatka međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH osnivanju ovakvog udruženja.

U svom obraćanju prof.dr. Srebren Dizdar najavio je početak prvog postdiplomskog prevodilačkog studija za sve jezike koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu.

Inicijativna grupa profesionalnih konferencijskih, književnih, stručnih, naučnih i tehničkih prevodilaca pokrenula je inicijativu da se kroz jedinstveno Udruženje prevodilaca BiH obnovi rad dvaju prijeratnih udruženja konferencijskih, naučnih i tehničkih i književnih prevodilaca.

Na Skupštini je usvojen Statut i donesena odluku o osnivanju Udruženja te izabran Upravni odbor u kojima su prevodioci iz različitih gradova i različitih jezika.

''Ovo je prva faza jer je namjera udruženja da bude pravo Udruženje prevodilaca BiH i to će biti i zvanični naziv. Udruženje će sada nastaviti sa registracijom i izradom internih akata koji će se postepeno uvoditi u upotrebu i time doprinositi budućim prevodiocima'', kazala je Amira Sadiković, članica Udruženja.

Upravni odbor, ali i ostali članovi, će pristupiti izraditi Pravilnika o unutrašnjem uređenju Udruženja, kodeks ponašanja i cjenovnik, a nakon toga u oktobru, kako se očekuje, održat će se naredna skupština na kojoj će ovi akti biti usvajeni.