Zenica
0

Održana manifestacija "Moj ummete"

FENA
Foto: A. Džonlić
Foto: A. Džonlić
Više od osam hiljada gledalaca prisustvovalo je centralnoj predramazanskoj manifestaciji "Moj ummete“, održanoj u Gradskoj areni Zenica.

U skoro dvoiposatnom programu učestvovalo je oko tri stotine izvođača, među kojim su bili hafizi Senad Podojak, Mensur Malkić, Aziz Alili i Šaban Burhan, devet horova iz Sarajeva, Ilijaša, Bužima, Zenice, Novog Pazara, Zagreba, Orašja i Kiseljak, a dirigenti su bili Mehmed Bajraktarević i Munir Mešanović.

U uvodnom dijelu programa, prisutnim se prigodnom predramazanskom besjedom obratio vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

"Za nekoliko dana očekuje nas još jedan veliki mubarek. Nastupa mjesec Ramazana koji u životu muslimana zauzima posebno mjesto. Želim da ga svi u rahatluku dočekamo i u ibadetu provedemo kako to uvijek činimo. Neka vam je sretan Mubarek Ramazan“, poručio je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je prisutnim prenio i selame libijskog vođe pukovnika Moamera el Gadafija.

Tom prilikom Cerić je izrazio zadovoljstvo što je libijski predsjednik prihvatio Bosanski orden islama prvog reda kojeg mu je Islamska zajednica BiH u povodu 600 stoljeća islama na Balkanu dodijelila za doprinos u očuvanju islamskog identiteta u BiH i svijetu.

Orden će Gadafiju uručiti Amer Nusrati, šef libijske delegacije koja je boravila u posjeti BiH.

Među brojnim zvaničnicima i visokim gostima iz zemlje i inostranstva, bili su turski reis šejh Ali Bardakoglu, zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH Ismet ef. Spahić, zatim muftija sandžački Muamer Zukorlić, zenički i travnički muftija i drugi gosti.

Manifestacija "Moj ummete“ prvi put održana je van glavnog grada BiH, a njen pokrovitelj bio je Rijaset Islamske zajednice u BiH, domaćin Zeničko muftijstvo, dok je tehnički organizator bilo Udruženje građana "Selam“.