Kultura
0

Održana druga projekcija dokumentarca 'Mobitel'

FENA
Dokumentarac "Mobitel" s rediteljskim i scenarističkim potpisom Nedžada Begovića, koji je premijerno prikazivanje imao trećeg dana 17. Sarajevo Film Festivala, i današnju je repriznu projekciju u okviru Takmičarskog programa dokumentarnog filma imao pred dupke punom dvoranom.

Film, koristeći mogućnosti telefona kao medija, donosi snimljene i arhivirane telefonske razgovore koje Begović obavlja s članovima porodice i prijateljima, od kojih su mnogi poznate javne osobe iz svijeta kulture i filma. Tonski zapis popraćen je snimcima različitih detalja i situacija, posebno velikim brojem duhovitih grafita ispisanih po gradu.

Ovo neobično i originalno ostvarenje popraćeno je dugotrajnim aplauzom, a jednosatnu projekciju publika je cijelo vrijeme odobravala smijehom.

Begović se po završetku projekcije poklonio publici i odgovarao na niz pitanja, navodeći da su telefonski razgovori snimani od 2008. do 2011. godine, te da je za potrebe filma prepješačio čak 3.000 kilometara.

"Snimljene su na desetine sati materijala, nakon čega je rađena selekcija. Izbacili smo puno toga, tehnički proces montaže je bio dosta zahtjevan, imali smo i složenijih kadrova, ali smo odlučili da ostavimo ogoljene, jednostavnije dijelove s koncentratom šarma, emocije i humora", kazao je on.

Znatan dio telefonskih razgovora dio je Begovićeve konverzacije s kćerkama Naidom i Sabinom, te suprugom Aminom.