Konjic
0

Održana ceremonija postavljanja stećka Lazaru Drljači

FENA
Foto: Forum Sarajevo-x.com
Na Borcima kod Boračkog jezera iznad Konjica održana je u nedjelju ceremonija postavljanja stećka u spomen na Lazara Drljaču, Konjičanina i velikog bh. i evropskog umjetnika.

Stećak s natpisom "Neka se zna, da otkad na mene postaviše stećak ni putnici po zemlji, ni zvijezde po nebu ne mogu da zalutaju. Mrtav živima postah putokaz", svjedočanstvo je o čudesnom životnom putu Lazara Drljače.

Izuzetan interes građana Konjica i gostiju iz drugih BiH gradova i javnosti, potvrdio je vrijednost inicijative udruženja građana "Slavika".

Ceremoniji je prisustvovao i predsjednik Međunarodne fondacije "Kulin ban" i kandidat za člana Predsjedništva BiH Ibrahim Spahić koji je uputio čestitke predsjedniku udruženja Samiru Arnautoviću i njegovim saradnicima za ovu inicijativu.

U susretu sa članovima Asocijacije za zaštitu kulture i kulturnih spomenika "Natura AS" i predsjednicom Amelom Hujdur iz Konjica, Spahić se posebno interesovao za obnovu Šantića vile, u kojoj je Lazar Drljača proveo posljednje godine svog života, te za druge aktivnosti na zaštiti kulturne i prirodne baštine Konjica i regije, saopćeno je iz GDS-a BiH.