Kultura
0

Održana 3. konferencija za novinare 11. SFF-a

SFF
Treća konferencija za novinare 11. Sarajevo Film Festivala održana je u četvrtak u prostorijama poslovne zgrade Hypo Alpe-Adria-Bank u Sarajevu.

Ovom prilikom potpisan je sponzorski ugovor između Sarajevo Film Festivala i Hypo Alpe-Adria-Grupe. Ugovor su potpisali direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra sa jedne i Petar Jurčić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar, Srećko Bogunović, izvršni direktor Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, Toni Fabrio, izvršni direktor Hypo Alpe-Adria-Leasing d.d., Aleksandar Petritz, direktor Hypo Alpe-Adria-Consultants BiH sa druge strane.

Hypo Alpe-Adria-Grupa u BiH djeluje kroz mrežu od preko 70 poslovnih jedinica i dobitnik je nagrade za najvećeg investitora u BiH. U BiH svojim klijentima nudimo punu uslugu kroz: Hypo Alpe-Adria-Bank, Hypo Alpe-Adria Leasing, Hypo Alpe-Adria Vrijednosnice, Hypo Alpe-Adria-Invest, Hypo Alpe-Adria-Consultants i Hypo Broker. Hypo Alpe-Adria-Bank AG je međunarodna financijska grupa koja je aktivna u 8 država (Austrija, BiH, Hrvatska, Njemačka, Italija, Liechtenstein, Srbija i Crna Gora, Slovenija), servisiramo tržište s više od 70 milijuna stanovnika i zadovoljavamo potrebe 750,000 klijenata. Grupa je nosilac prestižnih priznanja za rating Moody´s Aa2 i Standard & Poor´s AA rating.

Pobjednički film Tribeca Film Festivala „Stolen Life“ na 11. Sarajevo Film Festivalu

  1. Tribeca Film Festival ukazao je čast Mirsadu Purivatri, direktoru Sarajevo Film Festivala pozvavši ga da bude član glavnog žirija festivala koji je dodijelio nagradu za najbolji igrani film. Žiri su sačinjavali i reditelj Darren Aronofsky, pjevačica Sheryl Crow, glumac, producent i režiser Griffin Dunne, producent Mitch Glazer i rediteljka, glumica i producentica Francoise Romand nagradu za najbolji film u ovoj selekciji dodijelili su kineskom ostvarenju Stolen Life (Sheng Si Jie) u režiji Li Shaohong. Ovo ostvarenje, kako je dogovoreno tokom boravka delegacije SFF na Tribeca Film Festivalu, vidjeće i sarajevska publika u okviru programa Panorama predstojećeg, 11. Sarajevo Film Festivala koji će se, podsjećamo, održati od 19. do 27. avgusta ove godine.

Saradnja Sarajevo Film Festivala i Tribeca Film Festivala

Svoj boravak na Tribeca Film Festivalu Mirsad Purivatra, direktor SFF, Izeta Građević, umjetnički direktor SFF i Emina Ganić, direktor za međunarodne odnose SFF iskoristili su za konkretne dogovore sa članovima direkcije Tribeca Fim Festivala o saradnji ova dva festivala.

Značajno je istaći da je izvršni direktor Tribeca Film Festivala Peter Scarlet i prošlogodišnji član žirija Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, početak ove saradnje najavio na samom otvaranju TFF. Podsjetimo, otvaranju Tribeca Film Festivala prisustvovali su osnivači festivala Robert De Niro, Jane Rosenthal i Craig Hatkoff, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, te brojni predstavnici najznačajnijih svjetskih medija.

Kako je dogovoreno, partnerstvo Sarajevo Film Festivala i Tribeca Film Festivala rezultiraće saradnjom na više nivoa, a posebna pažnja biće posvećena produkciji. Prva saradnja okupiće mlade reditelje iz naše regije i New Yorka te im pružiti priliku da snime seriju kratkih filmova pod mentorstvom eminentnih filmskih autora, dok će rezultati njihovog rada biće predstavljeni na festivalima u Sarajevu i New Yorku. Kratki filmovi, smješteni u urbani okvir i inspirisani temama multikulturalnosti i suživota, biće snimani u svim formatima, od filmske trake, do mobitela.

Saradnja dvaju festivala rezultiraće i razmjenom osoblja Sarajevo Film Festivala i Tribeca Film Festivala. Već na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu naš tim će ugostiti predstavnike Tribeca Film Festivala i biće ovo odlična prilika za razmjenu iskustava između dva, sada već bratska festivala.

Delegacija SFF imala je priliku da obavi razgovore i sa predstavnicima svih odjela TFF. Posebno ističemo razgovore sa predstavnicima Dječijeg programa koji su izrazili želju da sarađuju sa našim Dječijim programom koji je jedan od najvećih programa ove vrste u Evropi. Saradnjom sa Tribeca Film Festival naš Dječiji program, sasvim smo sigurni, biće bogatiji i kvalitetniji.

Također, u New Yorku su započeti i pregovori o saradnji sa sponzorima Tribeca Film Festivala. Posebno ističemo razgovore sa predstavnicima NOKIE, jednog od najvećih svjetskih proizvođača mobitela, koji su izrazili veliki interes da postanu sponzori Sarajevo Film Festivala.

Terry George, reditelj filma „Hotel Ruanda“ na 11. SFF

Osim članova žirija Tribeca Film Festivala koji su izrazili želju da posjete Sarajevo Film Festival, predstavnici SFF ostvarili su i brojne kontakte sa nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske umjetnosti za koje se nadamo da će ove ili u narednim godinama posjetiti naš festival. Riječ je o Costi Gavrasu, Robertu De Niru, Harveyu Keitelu, Richardu Gereu i mnogim drugima.

Ono što je sasvim sigurno, ove godine ugostićemo Terrya Georgea i njegovo rediteljsko ostvarenje Hotel Ruanda, koje je u protekloj godini dobilo odlične kritike, brojne nagrade i ostvarilo veliku zaradu na box officeu, te bilo nominirano u tri kategorije za nagradu Oscar i to za najbolju mušku glavnu ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu i za najbolji scenario.

Kako je planirano, na 11. SFF će biti upriličena posebna projekcija ovog filma, a publika će imati priliku da se susretne sa ovim filmskim autorom u okviru pratećeg programa SFF Barcaffe sa...

Terry George je rođen u Sjevernoj Irskoj. Kao scenarista, pojavio se u šest filmova In the Name of the Father (1993), Some Mother's Son (1996), The Boxer (1997), A Bright Shining Lie (1998), Hart's War (2002), Hotel Rwanda (2004) i seriji The District (2002). Režirao je tri filma: Hotel Rwanda (2004), A Bright Shining Lie (1998), Some Mother's Son (1996), te tri epizode serije The District (2000). Bio je i producent dva filma Hotel Rwanda (2004), In the Name of the Father (1993) i serije The District (2000). Američka filmske Akademija nominovala ga je za Oscara 1994. godine u kategoriji najbolji adaptirani scenario za film In the Name of the Father. Drugu nominaciju za Oscara osvojio je 2005. godine u kategoriji najbolji scenario za film Hotel Rwanda.Na dodjeli European Film Awards 1996. godine osvojio je European Film Award u kategoriji Best Young Film za ostvarenje Some Mother's Son. Bio je nominovan i za BAFTA nagradu za najbolji adaptirani scenario za film In the Name of the Father 1994. Film Hotel Rwanda je na AFI Festu 2004. godine osvojio nagradu publike.

Festival bh. filma u New Yorku

Predstavnici Sarajevo Film festivala tokom boravka u New Yorku posjetili su i Festival bh. filma koji organiziraju Bosanci koji žive u ovom gradu. Mirsad Purivatra je na ovoj smotri bh. filma predstavio ostvarenje Pjera Žalice Kod amidže Idriza. Purivatra je u razgovorima sa predstavnicima Festivala bh. filma u New Yorku izrazio spremost za pomoć u obezbjeđivanju kopija filmova i druge vrste podrške festivalu koji promoviše bh. kulturu i kinematografiju u New Yorku.