Kultura
8

Održan XXIV tradicionalni novogodišnji koncert u BNP Zenica

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu večeras je održan XXIV tradicionalni novogodišnji koncert u izvedbi Kamernog simfonijskog orkestra i Kamernog mješovitog hora pod dirigentskom palicom Tanise Mustafić i Nenada Tešića.

Veliki broj Zeničana večeras je prisustvovao ovom koncertu gdje su uživali u melodijama simfonijskog orkestra, ali i u izvedbama soprana Melise Hajrulahović i Katarine Kikić.

Gost večeri bila je Dijana Hujić iz Sarajeva koja je na početku koncerta sve prisutne pozdravila predivnim zvukom harfe.

Povod za organizaciju ovog koncerta je nastupajuća 2013. godina, te navršavanje 23 godine postojanja i rada Kamernog simfonijskog orkestra, jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema riječima Ahme Muharemovića, profesora i direktora Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, koncert je imao specifičnu težinu jer je organizvan i u sklopu 35 godina postojanja Srednje muzičke škole u Zenici.

"Cilj je bio da dokažemo koliko je u proteklih 35 godina, profesora i doktora muzike trenutno angažirano na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, a koji su bili naši bivši đaci. Planirana je i profesionalizacija orkestra 2014. godine, tako da će grad Zenica imati profesionalni orkestar koji će biti orkestar Bosanskog narodnog pozorišta, a na taj način bila bi uređenija i koncertna sezona", izjavio je Muharemović.

U završnici koncerta, izvođačima su se pridružili i članovi Dječijeg hora Osnovne muzičke škole Zenica i Mješoviti hor Srednje muzičke škole Zenica, te su zajedno izveli kompoziciju Alexandra Cesara Leopolda Bizeta pod nazivom "Marsch of Toreadors and Churus Les Voici".