Kultura
0

Održan sastanak s rukovodiocima sedam institucija kulture od značaja za BiH

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović održao je jučer sastanak s ministrima kulture Federacije BiH i Republike Srpske na kojem je razgovarano o pitanjima značajnim za oblast kulture u BiH, potrebi donošenja propisa u oblasti kulturnog naslijeđa u BiH te o sistemskom rješavanju statusnih pitanja institucija kulture od značaja za BiH.

U nastavku aktivnosti ministar civilnih poslova BiH Nović danas je održao sastanak s rukovodiocima Zemaljskog muzeja BiH, Istorijskog muzeja BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetničke galerije BiH, Kinoteke BiH i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Tema sastanka je bila sagledavanje poteškoća u radu ovih institucija i iznalaženje mogućih rješenja za njihovo prevazilaženje. Nakon izlaganja predstavnika ovih institucija zajednički je zaključeno da je osnovni problem neriješen status ovih institucija, a posebno pitanja materijalno-tehničkih, smještajnih i finansijskih poteškoća.

Zaključeno je da se u rješavanje ovih pitanja moraju aktivnije uključiti svi relevantni subjekti u BiH kako bi se došlo do sistemskih rješenja, saopćeno je danas iz Kabineta ministra civilnih poslova BiH.