Kultura
0

Održan Napretkov svečani božićni koncert

FENA
Pod pokroviteljstvom ambasadora Češke Republike Jiří Kuděle sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo održan tradicionalni "Napretkov" svečani Božićni koncert.

Pod ravnanjem maestra Julija Marića i uz Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije nastupili su solisti iz Češke Zdenka Mervová, Katarína Vovková, Petr Murcek, prvak sarajevske opere Armando Puklavec i Hor Opere Narodnog pozorišta.

Solisti su se publici predstavili poznatim opernim arijama te božićnim pjesmama. Zbor je, prvi put u okviru "Napretkovih" božićnih koncerata, izveo pjesmu Transeamus.

Koncertu je prisustvovao veliki broj osoba iz javnog i političkog života, predstavnici diplomatskog kora i Crkve, a među njima apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico, ministar u Vijeću ministara Božo Ljubić, gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac i mnogi drugi.

Prije koncertnog dijela, prisutne su kao domaćini koncerta pozdravili ambasador Kuděla i predsjednik HKD-a "Napredak" Franjo Topić.

I ovogodišnji koncert podržali su Ministarstvo kulture i sporta Vlade Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i dr., saopćeno je iz "Napretka".