Kultura
0

Održan Mostar Green Design Day

FENA
U sklopu Drugog Sarajevo Green Design festivala, u Mostaru je u četvrtak održan Mostar Green Design Day na kojem su glavne teme bile energija i energetski potencijal.

Festivalske aktivnosti započele su u Gradskoj upravi Mostara i to Industry prezentacijom Green implementacija / Alternativna energetska rješenja i predstavljanjem LED rasvjete kompanije Hellabekto. Nakon prezentacije je održana i rasprava u okviru koje je bilo govora o cijenama i uštedi kada je u pitanju LED rasvjeta, te mogućnostima korištenja LED rasvjete u BiH.

Nakon toga je u Galeriji Kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača svečan otvaran Mostar Green Designa. Na otvaranju su govorili Elma Durmišević, direktorica Sarajevo Green Design Festivala, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u BiH, Sweder van Voorst tot Voorst, Enida Šetka, predsjednica Udruženja za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti FORA, partnera u organizaciji Mostar Green Design Daya, te Ubavka Prusina Prašo, autorica monografije o 60 godina glazbenih škola u Mostaru. Nakon otvaranja održan je i koncert učenika Muzičke škole Mostar.

Nakon svečanog otvaranja održana je sesija predavanja Energetska rješenja i studije izvodivosti. Alisa Grabus iz UNDP-a je u okviru svog predavanja “Studija izvodivosti i izvještaj o klimatskim promjenama i energetskoj efikasnosti” održala prezentaciju o solarnim kolektorima koji su postavljeni u Sportsko-kulturnom centru u Tuzli. Potom je arhitektica Sanela Klarić iz Green Councila govorila o mogućnostima razvoja čistih tehnologija u BiH u okviru svog predavanja “Energetska rješenja za Bosnu i Hercegovinu”.

Mostar Green Design Day završen je sinoć koncertom filharmonijskog orkestra STUEBAphilharmonie, kojig čine mladi muzičari iz Njemačke, zajedno sa 20 mladih bh. muzičara.