Kultura
0

Odlazak sanjara teatra Marka Kovačevića

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Komemoracija povodom smrti dramaturga i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti Marka Kovačevića, upriličena je danas u Narodnom pozorištu, gdje su se od Kovačevića oprostili brojni prijatelji, poštovaoci...

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Zijad Mehić rekao je da je Kovačević bio umjetnik koji je od jednog dana pravio dva. Bio je maštar, sanjar teatra.

Za Marka Kovačevića, istakao je Mehić, nije postojalo ništa što se nije moglo promijeniti, učiniti boljim.

"Želio je živjeti u idealnom svijetu, ali to ga je i trošilo, jer nije želio prihvatiti da idealno ne postoji", rekao je Mehić.

Mehić je govorio o Kovačevićevom davanju studentima, odsjeku za dramaturgiju, teatru. Ali i o tome da je samo sebe zaboravljao, da je za samog sebe najmanje imao vremena. I o tome da je energiju trošio na ljude koji su to zasluživali, ali i one druge. I istinu da se Marko Kovačević nikad nije dugo ljutio, na kraju bi ipak sve riješio osmijehom.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica istakao je da su ASU i Univerzitet puno izgubili Kovačevićevim odlaskom, jednog od svojih najboljih profesora... Kao član Senata Univerziteta, kako je rekao Čaklovica, puno je učinio u unapređivanju situacije na Univerzitetu, gdje je bio i predsjednik grupacije umjetnosti.

Direktor Narodnog pozorišta i režiser Gradimir Gojer rekao je da je za Marka Kovačevića etika teatra bila bitnija od estetike.

Direktor Mostarskog teatra mladih i Centra za dramski odgoj Sead Đulić, prisjetio se riječi izrečenih možda prije mjesec dana, isto tužnom prigodom, kada je rečeno "kada vidim ko sve ode strah me ostati".

"Uistinu me strah ostati, pitam se kako napraviti sve ono što smo u Sarajevu planirali prije samo deset dana. Na rastanku si mi rekao u ponedjeljak ću na operaciju i vidimo se u Jajcu. Nisi došao. Bio si svoje posljednje bitke, a mi smo očekivali svaki glas. Nadali se čudu".

Docent na ASU i student prve generacije dramaturgije na ASU Almir Imširević govorio je o Marku Kovačeviću, ne kao o profesoru već prijatelju koji je sa studentima dijelio njihove radosti i tuge.

U ime studenata ASU, odsjek dramaturgija, od profesora Kovačevića oprostila se Aida Pilav.

Kako reče Marko Kovačević, nije bio samo profesor za njih je bio tata Marko, neko ko ih je učio ne samo dramaturgiji već i životu, neko ko je kritikovao, opominjao šta je za njih dobro, a šta ne, ali ih i "brukao" vozeći se u kolicima u Merkatoru, neko čiju pastu sa četiti sira su voljeli, neko ko je iza sebe ostavio trag.

"Dragi naš, tata Marko, odmori se bar sad i nemoj i gore praviti reforme".

Marko Kovačević preminuo je u Beogradu 15. juna. Rođen je Vrbasu kod Novog Sada 1954. U rodnim mjestu Marka Kovačevića bit će obavljena i njegova sahrana, sutra 18. juna. Prijevoz iz Sarajeva osiguran je u 06.00 sati ispred Narodnog pozorišta.

Marko Kovačević je bio bosanskohercegovački dramaturg i teatrolog. Diplomirao je 1979. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a zadnjih godina radio je kao prodekan i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bio šef Odsjeka za dramaturgiju.

Bio je dramaturg na brojnim predstavama rađenim u bh. teatrima, a okušao se i kao režiser u predstavi Pozorišta mladih "Bajka o Sarajevu" 1995. godine, po tekstu Gorana Simića. Predstava je postigla značajan međunarodni uspjeh.

Marko Kovačević je od 1986. do 1993. bio zaposlen u Ministarstvu kulture, obrazovanja, nauke i sporta, a od 1993. do 1996. obavljao je dužnost pomoćnika ministra za kulturu. Od 1996. do 1998. bio je direktor Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Zajedno s prof. Razijom Lagumdžijom inicijator je osnivanja Odsjeka za dramaturgiju koji 1994. godine počinje s radom.

Kao profesor na predmetima Kreativna dramaturgija i Teatrologija izveo je sedam generacija studenata, te bio cijenjen zbog svoga pedagoškog rada i posvećenosti.