Pozorištu mladih
0

Odigrana predstava "Bašeskija san o Sarajevu"

FENA
Pozorište mladih Sarajevo
Pozorište mladih Sarajevo
U Pozorištu mladih Sarajevo večeras je u okviru manifestacije "Selam, ja Resulallah" odigrana predstava "Bašeskija san o Sarajevu" u režiji Gradimira Gojera, čija je radnja zasnovana na zapisima "Ljetopisa" Mula Mustafe Bašeskije.

Ova dramska igra u dvanaest slika s epilogom djelo je bh. književnika Darka Lukića iz 1991. godine. Darko Lukić dramski tekst gradi oko jedne tragične ljubavne priče iz perioda pred kraj 18. vijeka.

Sarajevo je tada opstajalo u okolnostima između dva rata i dvije pandemije zla, bolesti, usuda i nesreće. Sudbinski osujećena ljubav Fazlije i Fate, sarajevski nesalomljivi duh i prelijepa lirska priča su samo neki od elemenata ove predstave koja je autorska rekonstrukcija atmosfere življenja i sudbina iz prošlosti Sarajeva.

Predstava je premijerno prikazana 12. aprila 1991., a njena stota izvedba desila se 23. februara 2006. godine, u matičnom Pozorištu mladih Sarajevo.

U predstavi Mula Mustafu Bašeskiju igra Nermin Tulić, a glumačku ekipu čine Mirza Tanović, Halima Mušić, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Drago Buka, Alija Aljović i Amina Begović.

Predstava je 1991. godine na X Pozorišnim igrama u Jajcu osvojila nagradu za tekst i muziku, dok je na XVIII susretima pozorišta BiH s domaćim dramskim stvaralaštvom u Brčkom dobila Plaketu "Safet Pašalić" za najuspješniju predstavu susreta.