Kultura
153

"Odbrojavanje" na SFF-u: Borba između želje za životom i osjećaja krivice

Piše: M. N.
U okviru 20. Sarajevo Film Festivala bit će prikazan film "Odbrojavanje", mladog bh. glumca i režisera Rijada Gvozdena.

Golom emocijom i bez mnogo riječi, film ''Odbrojavanje'' neosjetno, postupno, ali u potpunosti preokupira misli gledaoca, uvodeći ga u intimni svijet jednog mladića, u kojem se vrtoglavo smjenjuju želja za životom i nepodnošljivi osjećaj krivice.

"Uvijek sam razmišljao o tome, šta se dešava sa čovjekom i kakve su njegove misli u trenutku kad odluči izvršiti samoubistvo. Šta čovjeka dovede do toga? Da li postoji način da se i kad je najodlučniji odupre tome, da odustane. Nekako smatram da to nije baš sasvim jednostavno. Na neki način je to i hrabrost. Neko to uradi da ne povrijedi nekog drugog, zbog osjećaja grižnje savjesti. Naprosto ne želi da svojim postojanjem dovodi ljude u neugodne situacije, da ih konstantno i iznova povrijeđuje. Sa druge strane postoje i oni sebični ljudi koji misle samo na sebe, pa si odluče oduzeti život da ne bi morali rješavati zajedničke probleme, da li je to porodica, posao, prijatelji i slično", kaže Gvozden o svom filmu.

Gvozden se u ovom filmu našao u ulozi glumca, scenariste, režisera, snimatelja i montažera. Producent filma je Benjamin Čengić.

Film će biti prikazan u subotu, 16. augusta, u 16:45 sati u multiplex kinu Cinema City.