Osuđenik sa srcem u rukama
0

Odbjegli hirurg Ognjen Šimić u Sarajevu promovisao knjigu

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Riječki kardiohirurg Ognjen Šimić koji je nakon što ga je Sud u Rijeci osudio na devet i pol godina zbog primanja mita od izdržavanja kazne pobjegao u rodno Sarajevo, održao je u sali Općine Stari Grad promociju svoje knjige "Osuđenik sa srcem u rukama".

Nakon žalbe advokata, Šimiću je kazna smanjena na pet godina, ali on zbog sumnje u poravičnost postupka ne želi kaznu služiti u Hrvatskoj. U nekoliko intervjua kao i u knjizi tvrdi kako mu je sve namješteno, a kazao nam je kako od Ustavnog suda Hrvatske očekuje da pravično riješi njegovu žalbu. Ako ne bude zadovoljan ni njihovom odlukom, kaže da će se žaliti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. U međuvremenu, Sud u Rijeci od pravosuđa BiH zatražio je da Šimića procesuira u BiH u skladu sa nedavno postignutim dogovorom.

"Jeste vi bili tijekom rata u Sarajevu? Jeste se bojali? Kad ste vi mogli sve to preživjeti, zbog čega bih se ja sad trebao bojati zatvora", kazao nam je Šimić.

Na promociji koja je okupila vrlo mali broj posjetitelja Šimić je u kratkoj videoprezentaciji pokazao kako se postaje kardiohirurg za šta uz sve specijalizacije uključujući osnovnu školu treba 29 godina. Pokazao je i snimak operacije na mirujućem, te na kucajućem srcu koju je prvi izveo u Hrvatskoj.

"Nakon ovako osjetljive operacije, i nakon što zbrinete pacijenta i spasite mu život, on se nakon pest godina pojavi i kaže da ste sve to uradili zbog jednog pršuta", zaključio je Šimić promociju.

Urednik knjige pisac i novinar Ahmed Burić kazao je kako je svako društvo u kojem stručnjak kakav je Ognjen Šimić ne radi svoj posao, društvo koje je na gubitku. Dodao je kako je Šimić žrtva pokazne vježbe Hrvatske koja je na njegovom primjeru željela pokazati da se obračunava sa korupcijom. Rekao je kako se nada da će i ova knjiga pomoći da se na čitav slučaj stavi tačka.

Damir Uzunović iz izdavačke kuće "Buybook" koja je izdala knjigu kazao je kako je prema Šimiću najvjerovatnije počinjena nepravda. Dodao je kako cilj izdavača ipak nije bio da arbitrira, već da dopusti Šimiću da ispriča svoju priču. Iako izdavači u Hrvatskoj nisu željeli izdati knjigu, izdavačka kuća "Profil" pristala je da je distribuira u susjednoj državi.