"Sarajevo grad filma"
0

Odabrano pet projekata za ovogodišnji SFF

Sarajevo-x.com
U okviru projekta "Sarajevo grad filma" stručni žiri je odabrao pet projekata koji će proći proces pripreme za snimanje i ukoliko uspješno završe tu fazu ove godine će u Sarajevu biti i snimljeni ti kratki igrani filmovi.

Cilj projekta "Sarajevo grad filma" je da hrabri i potakne mlade filmske redatelje iz regiona Jugoistočne Evrope da sa svojim kolegama scenaristima, producentima i glumcima (učesnicima Sarajevo Talent Campusa) realizuju zajedničke projekte, odnosno filmove.

Pet projekata koji su ove godine dobili priliku su "Frigidance" , reditelja Kelmenda Karunija iz Albanije, scenariste Dženana Medanovića iz Bosne i Hercegovine, dok je glumica Ivana Popović iz Srbije, zatim film "Our Walls", reditelja i scenariste Cenka Erturka iz Turske, a glumi Marina Vodeničar iz Srbije, također film "Reverse" reditelja Georgea Grigorakisa iz Grčke, dok su scenaristi Erenik Beqiri iz Albanije i Alexandra Safriuc iz Rumunije, projekat "Smart Girls", rediteljki i scenaristica Hane Jušić i Sonje Tarokić iz Hrvatske, dok je glumica Marina Vodeničar iz Srbije, te film "The Ticket Collector", kojeg potpisuje Catalin Musat iz Rumunije, a igraju Inti Šraj iz Slovenije, Luka Peroš iz Hrvatske.

Izabrano je i šest mladih producenata (polaznika Sarajevo Talent Campusa) koji će sudjelovati u Producentskoj radionici Sarajevo grad filma 2010. Odabrani su Andrada Romagno iz Rumunije, Dijana Olcay - Hot iz Srbije, Edin Pašović iz BiH, Isa Živanović iz Hrvatske, te Nives Zemba i Valentina Orešić, također iz Hrvatske.

Produkcija odabranih projekata odvijat će se u Sarajevu, a svečana premijera snimljenih filmova bit će, kao i prethodnih godina, održana u okviru predstojećeg Sarajevo Film Festivala.