Kultura
0

Odabrani učesnici 3. Sarajevo Talent Campusa

Sarajevo-x.com
Nakon zatvaranja konkursa za učešće na ovogodišnjem Sarajevo Talent Campusu, koji je bio otvoren do 2. juna, završena je selekcija učesnika ovogodišnjeg izdanja obrazovnog programa Sarajevo Film Festivala namjenjenog mladim filmskim stvaraocima iz zemalja jugoistočne Evrope.

Selekcioni odbor u čijem sastavu su bili: Izeta Građević, kreativna direktorica Sarajevo Film Festivala, Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa, Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog segmenta SFF-a i Amra Bakšić Čamo, rukovoditeljica CineLinka odabrali su ukupno 82 učesnika 3. Sarajevo Talent Campusa i to iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i UNMI Kosova.

Obrazovni program, namijenjen povezivanju mladih filmskih stvaralaca iz zemalja regiona koji je 2007. godine pokrenut u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i Berlinale Talent Campusom, nudi priliku talentima da uče od priznatih filmskih stručnjaka te da se uključe u mrežu evropske i svjetske filmske industrije. Kvalitetan program, koji se sastoji od niza radionica, diskusija, projekcija, te prisustvo renomiranih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača Campusa razlozi su što interes za učešće na Campusu raste iz godine u godinu. O tome svjedoči i ovogodišnji rekordan broj od 191 pristigle aplikacije na konkurs.

Uporedna analiza primljenih aplikacija 2008. i 2009. godine je pokazala da je znatno povećan interes aplikanata, naročito iz Srbije, Turske, Rumunije, dok i ove godine po broju aplikanata prednjači Hrvatska. Za učešće u Sarajevo Talent Campusu 2009 odabrano je dvadeset mladih scenarista (pet iz Rumunije, po tri iz Srbije i Hrvatske, po dva iz Slovenije i Makedonije, te po jedan iz Albanije, BiH, Grčke, Crne Gore i Turske), dvadeset producenata (osam iz Hrvatske, pet iz BiH, po dva iz Bugarske i Srbije, te po jedan iz Mađarske, Rumunije i Slovenije) kao i dvadeset glumaca (po pet iz Hrvatske i Srbije, četiri iz Slovenije, po dva iz BiH i Makedonije, te po jedan iz Grčke i Rumunije). U radu ovogodišnjeg Campusa odabrano je i 22 mlada redatelja (po četiri iz BiH I Srbije, tri iz Rumunije, po dva iz Turske, Slovenije i Hrvatske, te po jedan iz Bugarske, Grčke, Mađarske, UNMI Kosova i Crne Gore).

Mladi talenti koji će se ove godine okupiti na Sarajevo Talent Campusu imat će priliku da kroz intenzivni sedmodnevni program radionica, predavanja i ekskurzija, stiču dodatno znanje i iskustvo, kao i priliku da se druže sa regionalnim i svjetskim filmskim zvijezdama i svojim kolegama iz regiona, te da razmjenjuju ideje i podstiču vlastitu kreativnost. Također, učesnicima Campusa nudi se prilika da nakon završenog obrazovnog programa apliciraju na projekat Sarajevo grad filma koji im omogućava snimanje kratkometražnih igranih filmova.

Sarajevo Talent Campus održat će se u periodu od 14. do 20. avgusta 2009. godine i u svom trećem izdanju nastavit će sa kvalitetnim programom kao i prethodne godine kada je kao predavače ugostio dobitnike Oscara Charlie Kaufmana, Kevin Spaceya, Branka Lustiga, Danisa Tanovića; ugledne i više puta nagrađivane umjetnike kao što su Nuri Bilge Ceylan, Mike Leigh, Terry George, Aida Begić, Goran Rušinović, te mnoge druge uspješne filmske profesionalce.

Fokus ovogodišnjeg Campusa je pružanje mogućnosti talentovanim stvaraocima da otkriju kako se uključiti u regionalnu filmsku industriju, da saznaju u kojem smjeru se ona razvija, te kako ojačati veze sa globalnom filmskom mrežom.

Imena učesnika 3. Sarajevo Talent Campusa pročitajte ovdje.