Kultura
39

Odabran žiri i konkurencija studentskih filmova za Bosanskohercegovački Film Festival

FENA
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine finalizira pripremu programa Bosanskohercegovačkog Film Festivala koji se održava u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom od 14. do 22. augusta.

Ovogodišnji 10. festival bit će posvećen promociji bh. kinematografije i filmskih autora iz BiH.

U okviru Festivala bit će održan i Studentski program koji je takmičarskog karaktera, a već četvrtu godinu dodjeluju se tri nagrade - Nagrada za najbolji bh. studentski film, Specijalna nagrada žirija i Specijalno priznanje žirija.

O tome koja tri filma će dobiti nagrade u selekciji studentskih filmova na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu odlučit će rediteljica Mirna Dizdarević, producent Adis Đapo, te reditelj Mladen Đukić.

U takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg studentskog programa odabrano je 14 filmova s četiri filmske akademije.

Izvan konkurencije bit će prikazano još 10 filmova studenata magisterija i doktorata na Film Factory.

Studentski program BH Film Festivala postao je najvažnija platforma za promociju studentskih filmova bh. filmskih škola, a nagrađenim studentima su ove nagrade koristile kao odskočna daska za dalji festivalski život i uspjeh filmova, kao i podstrek za dalji profesionalni rad.

Udruženje filmskih radnika BiH će u okviru ovog programa prikazati sve producirane profesionalne filmove nastale tokom prošle godine, a nakon svake projekcije bit će održan susret i razgovor sa autorima filmova.

Tokom Festivala, Udruženje će dodijeliti i svoje godišnje nagrade "Ivica Matić" istaknutim filmskim radnicima, te organizirati i niz drugih filmskih susreta, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.