Kultura
229

Oda najtrofejnijim reprezentativcima BiH: "Atlete srca" zaigrale odbojku sa gostima

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U povodu Dana nezavisnosti u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu premijerno je izveden pozorišni performans i otvorena izložba "Atlete srca". Jedinstveni performans je spoj pozorišta i sporta koji je nastao s ciljem odavanja priznanja najtrofejnijoj reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

Učesnici performansa su bili upravo oni, zlatni momci koji su donijeli najviše radosti bh. građanima vraćajući se kući uvijek sa peharima i zlatom: Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Benis Kadrić, Ermin Jusufović, Sabahudin Delalić i Safet Alibašić.

Svako ko je večeras došao u Ars Aevi nije mogao ostati ravnodušan. Performans autora Nermina Hamzagića je odigran bez ikakvog teksta. Zlatni reprezentativci sjedili su na podu i sa svima onima koji su željeli odigrali jednu "partiju". Gosti su također sjedili i posmatrali sportske vještine ovih velikana.

U prostorijama su bili izloženi pehari i medalje, a u posebnoj sobi gosti su mogli pogledati sve njihove utakmice. Također, upriličena je i izložba fotografija vrhunskog fotografa Velije Hasanbegovića koja će biti otvorena do 6. marta.

Performansu je prisustvovao i veliki broj poznatih, među kojima su Danis Tanović, Mirvad Kurić, Dino Mustafić, Valentin Inzko, Sead Bukva, Edin Koja Avdagić, Predrag Pašić...

Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci bili su tri puta svjetski, devet evropski, te paraolimpijski prvaci.