Kultura
41

Od teravije do sehura: Ramazanska druženja u Zenici okupila više hiljada građana

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U centru Zenice sinoć je završena kulturno-umjetnička manifestacija "Ramazanski muhabeti" gdje su Zeničani od teravih-namaza do sehura imali priliku slušati predavanja i uživati uz ilahije i kaside.

"Ramazanski muhabeti" održani su u protekle dvije sedmice po tri dana sedmično (14., 15. i 16. juna te 28., 29. i 30. juna) u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica koji je osigurao da Zeničani vrijeme od teravije do sehura ispune kulturno-umjetničkim sadržajima.

Prisutne je tokom svih šest večeri svojim izvedbama ilahija i kasida zabavljao bosanskohercegovački pjevač Armin Muzaferija, a o vjeri, značaju ramazana, zekata, posta, Kur'ana i drugih tema o kojima se pričalo govorili su hafizi i alimi iz Zenice i drugih bh. gradova.

Sinoćnje ramazansko druženje otvoreno je Fatihom za žrtve terorističkog napada u Istanbulu i bh. šehide. "Ramazanski muhabeti" održani su pod motom hadisa Resulullaha a.s. u kojem se navodi da je najvrednije djelo poslije vjerovanja u Uzvišenog Allaha ispoljavanje ljubavi prema ljudima.