Kultura
122

Od sutra počinje naplata ulaznica za obilazak sarajevske Vijećnice

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Grad Sarajevo do sutra počinje naplatu ulaznica za obilazak sarajevske Vijećnice. Posjeta ovoj kultnoj instituciji koštat će simbolične 2 KM, dok je ulaz za djecu do 15 godina besplatan.

"Grad Sarajevo je obogatio plan posjeta Vijećnici novim sadržajem. Tako će svi zainteresirani, pored centralne aule koju su do sada imali priliku posjetiti, moći obići i svečano stepenište, galeriju aule, salu Gradskog vijeća i svečanu salu, svakim danom, uključujući i vikende, u periodu od 10:00 do 17:00 sati", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Posjetitelji će u sklopu obilaska moći pogledati i izložbu pod nazivom "Sarajevska Vijećnica još jednom", koja je dio stalne izložbene postavke Vijećnice. Obuhvata brojne originalne materijale o historijatu same građevine i okolnog područja grada, arhitektonske nacrte koji prikazuju izgradnju ovog zdanja koja je započela 1894. godine, fotografije s prvog otvaranja iz 1896. godine, a potom i različite faze rekonstrukcije od 1996. godine do danas.

Posjetioci su imali priliku obići vijećnicu besplatno u sklopu "Dana otvorenih vrata Vijećnice" od 17. jula do danas.