Kultura
158

Od protesta do poplava: Burna 2014. godina na fotografijama Jima Marshalla

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložba za samo jedno veče, na kojoj su eksponati više od 50 fotografija nastalih u prošloj godini, obilnoj vanrednim društvenim i prirodnim događajima u Bosni i Hercegovini, priređena je večeras u Sarajevu u Public Room galeriji "Evergreen".

Autor fotografija je James Alexander Marshall, humanitarac poznatiji kao Jim Marshall, Škotlanđanin koji se nastanio u Bosni i tu stekao ljubav i porodicu. Sebe zbog toga još naziva Bostrancem ili ocem bosanskog sina.

Zajedno s Timom Clancyjem on je prošle godine bio angažovan u humanitarnim aktivnostima i pritom sva bitna dešavanja zabilježio kamerom po mjesecima te je večerašnju izložbu naslovio jednostavno "2014".

Gotovo nevjerovatni sa sadašnje vremenske distance, prizori na njegovim fotografijama su ipak realni i svjedoče o katastrofalnim majskim, a potom i augustovskim poplavama u BiH, građanskim protestima iz februara, magli i smogu iz koje od cijelog Sarajeva, gledanog s okolnih uzvišenja, izranja samo šiljasti vrh jedne jedine građevine.

Čitavu malu cjelinu na izložbi čine fotografije na kojima je veliki kamion, "poklopljen" vodom negdje u Bosni u prvim danima poplava, slikan iz faze u fazu i kod kasnijeg povlačenja vode.

Februarski požar u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, građani na protestima, uznemireni prolaznici, također su uslikani u seriji prizora.

Izložba "2014." bila je postavljena u augustu Maglaju, gradiću koji je sinonim za stradanje u poplavama, prilikom ponovnog otvaranja galerije AB, a zatim u Muzeju grada Zenice u oktobru.

Dopunjena fotografijama iz posljednja dva mjeseca prošle godine, večeras je prvi put u Sarajevu, samo za jednu noć.