Kultura
0

Od petka workshop "City Map" u galeriji Charlama

FENA
Galerija Charlama
Galerija Charlama
Međunarodni festival Sarajevska zima, koji se ove godine odvija pod motom "Šta sad?", zvanično će biti otvoren 7. februara ispred Doma Oružanih snaga BiH.

Ceremoniji otvaranja prethodit će izložbe, performansi dok će ceremonijalna povorka s više od 1.000 učesnika krenuti od Trga BiH kroz grad do Doma Oružanih snaga.

Kako je danas na pres-konferenciji rekao Nedžad Begović, reditelj ceremonije otvaranja Festivala, Festival ove godine otvorit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Pretprogram Festivala počinje 5. februara, kada će početi da radi Workshop "City Map", koji će se održavati u galeriji Charlama Depo Skenderija. Riječ je o projektu koji vodi bh. umjetnica Danica Dakić.

Danica Dakić dovodi u Sarajevo grupu studenata, postdiplomaca programa "Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije" s Bauhaus univerziteta u Weimaru, s kojima je kao gost profesor realizirala umjetnički projekt CITY MAP. U ovom projektu učestvuju 23 studenta iz 13 zemalja (Njemačka, Bosna i Hercegovina, Čile, Kolumbija, Meksiko, USA, Irska, Grčka, Izrael, Kina, Tajvan, Singapur i Holandija).

U suradnji s profesoricom Asjom Mandić i studentima Filozofskog fakulteta (odsjek historije umjetnosti) u prostoru Charlame bit će održana i prezentacija CITY MAP-projekta i diskusija o temi "Umjetnost u javnom prostoru i memorija".

Na dan otvorenja Sarajevske zime bit će održana prezentacija projekta u prostoru Umjetničke galerije BiH.

Isti dan u prostoru Umjetničke galerije BiH bit će predstavljen i umjetnički projekt Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Banja Luka "Međuprostor".

Projekt "Međuprostor" predstavila je kustosica Sarita Vujković. Ona je istakla da je ovaj projekt pokrenut s ciljem da se predstavi nova banjalučka scena.

U projektu "Međuprostor" učestvuje devet umjetnika, koji, kako je rekla Vujković, pokazuju potencijal koji ima ova scena.

U ovom projektu svoje radove izlažu: Ana Banjac, Sandra Dukić, Boris Glamočanin, Nenad Malešević, Miodrag Manojlović, Radenko Milak, Mladen Miljanović, Veso Sovilj i Zvjezdana Veselinović.