Kultura
153

Od Mahalca se očekuje da u najmanju ruku ponovi uspjeh Mahaluše

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je upriličena konferencija za medije povodom premijerne izvedbe pozorišne predstave "Ja, mahalac". Pretpremijera je zakazana za 3. maja s početkom u 20 sati u Kamernom teatru 55, dok je premijera dan kasnije, također u 20 sati.

Novinarima se predstavila ekipa koja je radila na ovoj predstavi i svi su istih očekivanja, a to je da ova predstava ponovi uspjeh njene prethodnice "Ja, mahaluša", koju je vidjelo više od 50.000 ljudi. Jedan od producenata "Mahalca", Fahrudin Kučuk iz Udruženja za afirmaciju kulturnih vrijednosti Filter, ističe da je ekipa "Mahaluše" proširena velikim pojačanjem, glumcem Draganom Marinkovićem Macom. "Maca je za nas kao Lionel Messi", rekao je Kučuk.

Producentica Anila Gajević iz agencije Zona također je istakla da je Marinković jedan od dva razloga zbog kojih se ova agencija priključila projektu. "Dragan Marinković je glumac agencije Zona. Riječ je o sjajnom glumcu i šoumenu koji je poznat široj publici po svojim angažmanima na TV-u. On je odličan u interakciji sa publikom i improvizaciji što će se na najbolji način vidjeti u ovoj predstavi, koja će u sat i dvadesetak minuta ponuditi publici dobru zabavu, mada u njoj ima i elemenata tragedije i drame. Drugi razlog je, naravno, sjajna spisateljica Indira Kučuk-Sorguč", kazala je Gajević.

I tragičan i komičan

Predstava će igrati u Srbiji i Hrvatskoj, te širom BiH, između ostalih gradova, osim Sarajeva, i u Zenici, Tuzli i Bihaću. Generalni sponzor je kompanija Stock iz koje su naveli kako će Mahalac, uz njihovo žestoko piće Stock 84 također biti žestok.

Autorica obje predstave, i Mahaluše i Mahalca, Indira Kučuk-Sorguč istakla je kako je na probi mogla vidjeti da je Marinković njen tekst na najbolji način interpretirao i prilagodio sebi i svome temperamentu. "Tekst koji sam napisala je već odmaknut od mene na ovaj način, što je dobro, tako da za sve što će se dalje dešavati možete odgovornim smatrati Marinkovića", kazala je Kučuk-Sorguč te dodala:

"Mahalac je i tragičan i komičan, ima tu i gega i šale, ali i spoznaje. Ovaj Mahalac osim iz muškog umije sagledavati stvari i iz ženskoga ugla, a teme su kao i obično, muško-ženski odnosi".

Mahalanje je brend

Sam Marinković je pohvalio tekst autorice ističući kako će se mnogi prepoznati u njenim pričama koje će biti prezentirane u predstavi. "Bit će i smijeha i zabave, ali i plača. U ovim teškim vremenima ljudima treba smijeha, kao neke vrste lijeka, a ovdje će imati priliku za to. Štivo je pitko, a scenografija sjajna. Osim toga, kada pogledate ova imena okupljena oko projekta, vidite da tu nema ničeg amaterskog. Uz to, mahalanje je brend i to treba tako i shvatiti i na tome i dalje raditi", zaključio je Maca.

Kada je riječ o ostatku ekipe, režiju je radila Mirela Trepanić, scenografiju i kostimografiju Marijela Margeta-Hašimbegović, inspicijent je Rade Jagličić, muzička pratnja Negra Čičić, a organizator Igor Drnda.