Ibrahim Spahić
0

'Od Kulina bana i boljijeh dana'

FENA
Povodom 820. godišnjice izdavanja Dubrovčanima Povelje bana Kulina, prvog bosanskog vladara koji je ostavio pisani trag i najstariji pravni dokument države Bosne (29. augusta 1189. godine), predsjednik Međunarodne fondacije Kulin ban Ibrahim Spahić je izjavio kako historija državnosti i diplomatije naše zemlje kroz vjekove nije dovoljno istražena.
  • I danas je dragocjeno značenje diplomatskih veza i odnosa koje je bosanska država uspostavljala, o čemu svjedoči posebno Povelja bana Kulina Dubrovčanima. Za dobrosusjedske odnose u regiji, za našu evropsku i svjetsku diplomatiju ovo je dokument od trajne vrijednosti.

Vještine pregovaranja, trgovanja, „bezviznog režima“ prije 820 godina ukazuju na to da je bosanska država bila u stanju braniti svoje interese i razvijati svoj utjecaj zahvaljujući mudrosti onih koji su vodili našu zemlju. Nažalost, danas državljani BiH ne mogu dobiti ni pravo na slobodu kretanja ni trgovanja zbog unutrašnjih raskola i podjela i zbog evropskog nerazumijevanja zemlje koja baštini Povelju Kulina bana – kazao je Spahić.