Goražde
0

Od danas “Sedmica evropskog filma”

FENA
Goražde će od danas biti domaćin “Sedmice evropskog filma”.

Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji se realizira u deset bh. gradova, a koji su pokrenuli Goethe-institut BiH i Sarajevski otvoreni centar u saradnji s kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije – Slovenije, Poljske, Češke, Švedske, Francuske, Italije i Španije. Partneri u lokalnim zajednicama su kulturni centri i kina gradova.

Kako je Feni kazao direktor Javne ustanove Centar za kulturu Goražde Hamdo Sijerčić, “Sedmica evropskog filma” u Goraždu bit će otvorena večeras u 20 sati u goraždanskom bioskopu projekcijom filma “Ljeto pod balkonom” iz Njemačke.

“Izuzetno nam je drago što je Goražde dio ovog projekta i što će ljubitelji sedme umjetnosti biti u prilici da, nakon nedavne Sedmice njemačkog filma, zahvaljujući uspješnoj saradnji prije svega s Goethe-institutom, prisustvuju i sjajnim projekcijama evropske kinematografije. Ovaj grad ima publiku za film koja će sigurni smo prepoznati kvalitet ove manifestacije”, kazao je Sijerčić, dodajući da će potpunom ugođaju u goraždanskom bioskopu doprinijeti i kvalitetni uvjeti koji su stvoreni.

“Za ovu priliku garantujemo kvalitetan ton i sliku te udobnost u našem bioskopu. Kako bi ovom događaju prisustvovao što veći broj ljudi ulaz za sve projekcije je besplatan i one će se održavati svake večeri u isto vrijeme od 20 sati “, kazao je direktor Centra za kulturu Goražde.

Od 23. do 28.juna u Goraždu će biti prikazano šest filmova: “ Ljeto pod balkonom” (Njemačka), “Jasminum”(Poljska), “Pod njenim prozorom” (Slovenija), “Češki san” (Češka), “Ljeto mog brata” (Italija) i “Košnica” (Španija).

Prije Goražda “Sedmica evropskog filma” upriličena je u Sarajevu i Trebinju, a od jeseni ovaj događaj očekuje i građane Bijeljine, Livna, Banje Luke, Mostara, Bihaća, Tuzle i Istočnog Sarajeva. Projekt finansira Delegacija Evropske komisije u BiH, a podržalo ga je i Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo i ProCredit banka.

Cilj projekta je promocija evropske kinematografije i nekomercijalnih filmova koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni u zemljama iz kojih dolaze.