Sarajevo
0

"Obrazovanje gradi BiH" proslavilo 15 godina rada

FENA
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" danas je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održalo 10. skupštinu i svečanost u povodu 15. godišnjice djelovanja.

Kako je istaknuo Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja, ova organizacija nastala je u toku rata u BiH s osnovnim ciljem da pruži moralnu i materijalnu pomoć djeci koja su izgubila roditelje, invalidnoj i talentiranoj djeci, a posljednje četiri godine pruža pomoć i djeci romske nacionalne manjine.

Za 15 godina djelovanja Udruženje je pomoglo oko 2.940 djece i dodijelilo oko 30.000 stipendija čija je ukupna vrijednost 2,4 miliona KM.

U toku održavanja Skupštine, Udruženju su predstavnici austrijske advokatske firme Wolf Theiss uručili donatorski ček u vrijednosti 150 hiljada eura, što će, kako je naglašeno, umnogome osigurati kontinuitet isplate stipendija.

Kako je rečeno, odluku za takav gest, odnosno da donira udruženje, austrijska firma donijela je prije dvije godine na obilježavanju svoje 50-te godišnjice rada.

Na današnjoj svečanoj cermoniji Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" dodijeljene su zahvalnice donatorima i prijateljima Udruženja.

Od školske 2005/2006. godine, zahvaljujući Fondu "Otvoreno društvo BiH", Comite Catholique Contra la Faim et pour Developpment, Francuska, i Emmaus, Francuska, stipendirano je 335 srednjoškolaca i studenata romske nacionalne manjine.

Udruženje je proteklih godina organiziralo ljetovanje, boravke u kampovima mira i sudjelovanje na međunarodnim štafetama mira u 14 evropskih i vanevropskih zemalja i u svjetskim metropolama.

Udruženje je također u godinama iza nas organiziralo više radionica za djecu i njihove roditelje te sudjelovalo u opremanju nastavnim učilima, školskim namještajem, informatičkim sredstvima škola u Bihaću, Sarajevu, Tuzli, Ilijašu, Kupresu, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Čajniču, Zenici, Zvorniku, Gornjem Vakufu, Jajcu i Bugojnu.

Aktivnosti Udruženja temelje se na posvećenosti misiji obrazovanja i dosljednosti u realizaciji planova, programa i projekata.