Konjic
0

Obnova Starog mosta do kraja godine?

FENA
Završetak svih radova na obnovi Sarog mosta u Konjicu, planiran do10. oktobra, bit će prolongiran zbog nedostatka kvalitetnog kamena, sedre i krečnjaka, koji se ugrađuje u kule i ogradu mosta.

-Sada je ovaj kamen obezbijeđen i u toku je gradnja najsloženije, posljednje, srednje piramide, na koju se nastavlja tarih. Od završnih radova još je ostalo dovršetak ograde i postavljanje kaldrme, što možemo završiti i do kraja godine, ako nam budu dozvoljavali vremenski uslovi, rekao je Adnan Kurtooglu, glasnogovornik turske firme ER-BU, koja izvodi radove.

Nakon obnovljenih pet kula i spojenih šest lukova, u trećoj građevinskoj sezoni koja je na ovome gradilištu započela 16. marta ove godine, izgrađene su piramide sa obje strane mosta i dio ograde.

Stari most izgrađen 1682. godine, kao posljednja velika turska građevina u BiH, srušen je 3. marta 1945. godine, kada su ostale samo kamene kule, na koje su postavljene drvene grede i daske, a 1962. stavljena je čelično-betonska konstrukcija.

Ostaci mosta proglašeni su 2003. godine nacionalnim spomenikom.

U most će biti ugrađeno 2.408 blokova sedre, preko 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, sve učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke. Troškovi obnove iznosiće oko 5.300. 000 KM.