Kultura
0

Objavljena publikacija "Srebrenica - Sjećanje za budućnost"

Sarajevo-X
U okviru obilježavanja desete godišnjice masakra u Srebrenici Fondacija Heinrich Böll pokrenula je međunarodni projekat pod nazivom "Srebrenica – Sjećanje za budućnost".

Projekat obuhvata predstavljanje izložbe domaćih i međunarodnih fotografa, koja dokumentira sudbinu preživjelih, traženje i identificiranje žrtava, kao i poslijeratnu sudbinu mjesta zločina. Izložba će tokom juna i jula mjeseca biti postavljena u Bruxellesu, Washingtonu, Berlinu, Strasbourgu, Beogradu i Sarajevu i bit će popraćena diskusijama o historijsko-političkim pitanjima koje je otvorila Srebrenica.

Projektom „Srebrenica – Sjećanje za budućnost” Fondacija Heinrich Böll nudi međunarodni forum za rasprave o ovoj temi, a s ciljem poticanja dijaloga, u okviru projekta, objavljena je i publikacija pod nazivom “Srebrenica – Sjećanje za budućnost”. Publikacija je objavljena na njemačkom, francuskom, engleskom, te bosanskom/ hrvatskom/srpskom jeziku, a osim izbora fotografija sa spomenute izložbe, sadrži tekstove 18 političara i intelektualaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske i Švicarske, a koji sa desetogodišnje distance procjenjuju događaje i u oko Srebrenice.

Autori tekstova su: Sonja Biserko, Gojko Berić, Madeleine Albright, Chris Keulemans, Marieluise Beck, Freimut Duve, Vaclav Havel, Konstanty Gebert, Swanee Hunt, Selim Bešlagić, Christian Schwarz-Schilling, Slavenka Drakulić, Nataša Kandić, Bogdan Bogdanović, Emir Suljagić, Nebojša Popov, Carla Del Ponte, Susan Sontag.

Promocija publikacije održat će se u ponedjeljak 27. juna sa početkom u 16.00 sati u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a publikaciju će predstaviti Azra Džajić, direktorica Regionalnog ureda Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu, njemački ambasador u BiH Arne Freiherr von Kittlitz und Ottendorf, urednik knjige Nerzuk Čurak, književnik i publicista Aleksandar Hemon i nizozemski novinar i publicista Chris Keulemans.