Kultura
0

Objavljena Jergovićeva knjiga "Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu"

FENA
Najnoviju knjigu Miljenka Jergovića "Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu. Novinske kronike (1993.-1995.)", u kojoj su skupljeni autorovi članci, kolumne i komentari napisani o ratnim zbivanjima u BiH, objavila je zagrebačka nakladnička kuća "Durieux".

Knjiga je tematski, mentalno i stilistički zaokružena "chronique scandaleuse" politike, kulture i sociologije ključna povijesnog razdoblja BiH, ali i Hrvatske, navodi izdavač i napominje kako se tekstovi i iz današnje perspektive, ali i kao cjelina, čitaju kao literarno-kulturološki dnevnik.

Autor tematizira globalno aktualne teme - teroriziranje, genocid, ksenofobiju, populizam, militarizaciju, manipulaciju medijima te zakazivanje intelektulaca i prosvjetiteljstva.

Jergovićevo ratno novinarstvo nezaobilazan je dio povijesti suvremene hrvatske i bosanske novinarske publicistike, a njegova najnovija knjiga, po tvrdnjama izdavača, to i dokumentira.

Autor je tekstove sabrane u najnovijoj knjizi objavljivao od 1993. do 1995. u "Nedjeljnoj Dalmaciji" te sarajevskom sedmičniku "Danima".

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966.) novinske i književne tekstove objavljuje od sredine osamdesetih.