Kultura
65

Objavljen Takmičarski program: SFF otkrio koja ostvarenja će se boriti za Srce Sarajeva

Piše: I. P.
Elma Tataragić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Od početka 21. Sarajevo Film Festivala dijele nas samo 24 dana, a danas je objavljen glavni Takmičarski program SFF-a za igrani i kratki film.

Selektorica igranog i kratkog filma te filmova u sekciji U Fokusu Elma Tataragić predstavila je djela koja će se ove godine naći u najvažnijim programima SFF-a.

"Ova godina je posebno značajna za regionalnu kinematografiju i pored krize koja je karakteristična za šire područje. Filmovi iz regije nastupili su na festivalima kao što su Sundance, Berlin i Cannes, što pokazuje kako je regija stasala. SFF je rastao sa generacijom koja je vodeća u svijetu filma", rekla je Tataragić.

Fokus je ostao na 20 država regije i po tome je SFF poznat i priznat u svijetu. Kako je rekla Tataragić, ovogodišnji SFF krasi najveća raznovrsnost među filmovima što se tiče žanrova i tematike.

Tako će u Takmičarskom programu za igrani film publika pogledati deset ostvarenja od kojih će dva filma imati svjetsku premijeru, jedan međunarodnu, a sedam regionalnu. U utrci za prestižno Srce Sarajeva su:

"Čvor", Turska (Režija: Tunç Davut) "Naša svakodnevna priča", Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija (Režija: Ines Tanović) "Kod tate kući", Rumunija (Režija: Andrei Cohn) "Blago", Rumunija (Režija: Corneliu Porumboiu)

"Chevalier", Grčka (Režija: Athina Rachel Tsangari) "Mustang", Turska, Francuska, Njemačka, Katar (Režija: Deniz Gamze Ergüven) "Panama", Srbija (Režija: Pavle Vučković) "Saulov sin", Mađarska (Režija: László Nemes) "Supersvijet", Austrija (Režija: Karl Markovics) "Zvizdan", Hrvatska, Srbija, Slovenija (Režija: Dalibor Matanić)

Takmičarski program za kratki film donosi također deset filmova. To su:

"Biserna obala", Crna Gora (Režija: Dušan Kasalica) "Kalo", Bosna i Hercegovina (Režija: Nermin Hamzagić)

"Slučajan čin milosrđa", Rumunija (Režija: Andrei Gruzsniczki) "Sve je više stvari koje dolaze", Srbija (Režija: Jelena Gavrilović) "Otac", Gruzija (Režija: Davit Pirtskhalava) "Prevodilac", Turska (Režija: Emre Kayis) "Ramona", Rumunija (Režija: Andrei Cretulescu) "Ricsi", Mađarska (Režija: Gabor Horcher) "Utorak", Turska (Režija: Ziya Demirel) "Zeus", Bugarska (Režija: Pavel Vesnakov)

Ovih deset filmova, kao i filmovi iz dokumentarne selekcije borit će se za prestižne nagrade: Srce Sarajeva za najbolji film, Specijalnu nagradu žirija i nagrade za najboljeg glumca i glumicu, nagradu za najbolji kratki film, dvije specijalne plakete i partnerske nagrade.

Selektorica Tataragić danas je predstavila i program U Fokusu:

"Aferim", Rumunija (Režija: Radu Jude) "Laku noć mamice", Austrija (Režija: Severin Fiala, Veronika Franz) "Lekcija", Rumunija, (Režija: Kristina Grozeva, Petar Valchanov) "Ničije dijete", Srbija (Režija: Vuk Ršumović) "Sivas", Turska (Režina: Kaan Mujdecija) "Sprat niže", Rumunija (Režija: Radu Muntean) "Ti mene nosiš", Hrvatska (Režija: Ivona Juka)

Organizatori SFF-a danas u predstavili i dvije kompanije sa kojima će najpoznatiji regionalni filmski festival imati plodonosnu saradnju. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra objasnio je kako je festival ušao u posljednju fazu priprema za jedno odlično izdanje te da logistički sve ide po planu, a dio zasluga ide kompaniji DHL koja je uz SFF još od 1996. godine.

"Zahvalio bih se DHL-u što 20 godina na najbolji mogući način radi po najvišim principima. Iako je tehnologija uzrokovala da se promjeni rad SFF-a, to nije promjenilo činjenicu da su sve pošiljke filmskog materijala otišle na vrijeme", rekao je Purivatra.

"DHL je izabrao SFF, a SFF je izabrao DHL. Zajedničke su vrijednosti koje gaje ljudi koji prave SFF i slobodno mogu reći da je SFF za nas velika inspiracija", rekao je Dženan Džumhur, direktor DHL-a BiH.

Od ove godine SFF-u se pridružio i Mastercard u ulozi Zlatnog sponzora, a Purivatra je izrazio zadovoljstvo što je festival u partnerstvu sa velikim svjetskim kompanijama, uključujući Mastercard.

"Svi mi smo zaista sretni zbog ovog parnterstva, a dio naše filozofije jeste da se kroz tehnologiju mogu poboljšavati stara i stvarati nova iskustva. To radimo svakodnevno i to je kontekst u kojem mi posmatramo saradnju sa Festivalom", rekao je predstavnik Mastercarda Amir Trokić.

SFF