Kultura
0

Objavljen roman za djecu "Priče iz velike šume"

FENA
U izdanju tešanjske izdavačke kuće "Planjax" iz štampe je izašao novi roman za djecu "Priče iz velike šume" autora Mehmeda Đedovića, koji je ilustrirala Sanela Husić-Musabašić.

Radnja knjige događa se u Velikoj šumi koja je kao pozornica na kojoj susrećemo sve njene razigrane likove.

Tu su poštar Srećko (golub) i Princ golubova, tu je i vjeverica Jelica, pa sova, srna, zec, soko, medvjed, riba, miš i svi drugi stanovnici šume koje pisac utkiva u priče, onako kako ga privuku nekom svojom osobenošću, originalnošću, duhovnim ili nekim drugim kreativnim bogatstvom, nekom sposobnošću kao što su izdržljivost, hrabrost, dobrota, drugarstvo i slično.

To sve sa zadatkom da podstakne mladog čitaoca, probudi njegovu radoznalost, intenzivira razmišljanje, aktivira ljubav, pravednost, humanost.

Pisac za djecu i recenzent knjige Muhidin Šarić istakao je da Đedović priča s unutrašnjom mekoćom, toplinom i osjećajnošću. Uvodi mladog čitaoca u svijet realne bajke gdje vrlo vješto isprepliće zbilju i maštu.

"Dječak Riki je realan, Zeb je irealan - vilenjak. Treba konstatirati da je Velika šuma sa svim svojim pričama tajnovita i magična", navodi on.

Naglašava da će "Priče iz velike šume" opravdati i zadovoljiti i najtananije čitalačke ukuse te velikim i malim čitaocima pružiti ljepotu priče koju neće samo tako zaboraviti.

Mehmed Đedović se, kao prozni pisac, u bh. književnost poodavno upisao. Njegov prvjenac u literaturi za djecu bio je roman "Ime mi je Pahulja", koji je u godini pojavljivanja ušao među čitaoce i u škole. Tom knjigom Đedović je najavio svoj izlet u književnost za djecu i to na najbolji način, a sa "Šumom" se pokazuje da to i nije bio izlet nego namjera.

Pisac ozbiljno prilazi temi o kojoj piše, tako da čitalac ima šta naučiti. Taj rukopis, osim literarne, ima i spoznajnu vrijednost koja u ovoj cjelini nije zanemariva.