Kultura
0

Objavljen program glavne scene 12. Jazz Festa Sarajevo 2008

Sarajevo-x.com
Dianne Reeves
Dianne Reeves
I ove godine početak novembra na domaćoj kulturnoj sceni bit će u znaku međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo koji će se održati od 5. do 9. novembra.

Dvanaesto izdanje festivala će tokom pet dana na četiri festivalske scene i četrnaest koncerata predstaviti neke od najznačajnijih muzičara današnjice promovirajući različite stilove i usmjerenja za široki spektar publike, ostajući pri tome vjeran visokim umjetničkim i produkcijskim standardima koje je ovaj festival proteklih jedanaest godina uspješno promovirao i postavio.

  1. Jazz Fest Sarajevo 2008 koncertom će otvoriti Dianne Reeves, četverostruka dobitnica nagrade Grammy. Ova američka pjevačica u svojoj je 21. godina snimila prvi album i od 1977. godine do danas samostalno objavila 19 i gostovala na više od 70 albuma. Na koncertu u Sarajevu, Dianne Reeves će predstaviti i repertoar sa albuma When You Know objavljen ove godine.

Na glavnoj sceni u Bosanskom kulturnom centru nastupit će i jedan od najvažnijih američkih pijanista nove generacije Brad Mehldau sa svojim triom, dok će francuski bubnjar Manu Katche predstaviti projekat Playground u kojem učestvuju muzičari iz Norveške i Poljske. Ovaj je umjetnik sarađivao sa muzičarima poput Petera Gabriela, Stinga, Jana Garbareka, Dire Straitsa, Tomasza Stanka. Kubanski kompozitor i virtuozni pijanista Omar Sosa nastupit će sa svojim Afreecanos kvartetom koji istražuje afričku tradiciju u kombinaciji sa savremenim muzičkim izričajem. Posljednji koncert na glavnoj sceni održat će Susanna & Magical Orchestra. Ova norveška senzacija izvest će repertoar koji čine kompozicije Leonarda Cohena, Boba Dylana, kao i Princea, Joy Divison, Depeche Mode, pa čak i AC/DC na način koji ove pjesme predstavlja na nov i uzbudljiv način.

Kompletan program 12. Jazz Festa Sarajevo 2008 bit će objavljen do kraja juna, a uključivat će pored koncerata i izložbe, muzičke radionice i ostale prateće programe.