Od 3. do 8. novembra
0

Objavljen program 13. Jazz Festa

Sarajevo-x.com
Trilok Gurtu
Trilok Gurtu
Ovogodišnji, trinaesti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2009 bit će održan od 3. do 8. novembra, a osim koncerata, predstavit će i muzičke radionice, te izložbu fotografija.

Glavni festivalski program na sceni Bosanskog kulturnog centra otvorit će Amerikanac Kurt Elling, po općoj ocjeni najznačajniji jazz pjevač današnjice. Ista scena predstavit će i tunižanskog kompozitora i svirača ouda Anouara Brahema i njegov internacionalni ansambl kojeg čine umjetnici iz Njemačke, Libana i Švedske, potom indijskog perkusionistu Triloka Gurtua koji će nastupiti sa muzičarima sa tri kontinenta. Na sceni BKC-a koncert će održati i alžirski bubnjar Karim Ziad sa svojom grupom Ifrikya koju čine umjetnici zemalja Magreba, Mauricijusa i Francuske, dok će program ove festivalske scene zatvoriti svojim nastupom francuski kontrabasista španskog porijekla Renaud Garcia-Fons promovirajući svoj aktuelni album La Linea Del Sur.

"S ponosom predstavljamo ovogodišnji program jer smo uvjereni da selekcija 13. Jazz Festa Sarajevo 2009 na izuzetan način reprezentira estetiku koju promoviramo više od deset godina“, kaže Edin Zubčević, direktor festivala i dodaje kako je izuzetno zadovoljan što će uprkos finansijskim problemima u kojima se nalazi naše društvo, a samim tim i Jazz Fest, publika festivala biti u prilici uživati u programima i produkciji vrhunske kvalitete, kao i prethodnih godina. "I ove godine Jazz Fest će pokušati nastaviti trend uspostavljanja novih standarda ne samo u programskom već i u produkcijskom smislu“, naglašava Zubčević.

Kao i prošle godine, program Next Generation će predstaviti novu bosanskohercegovačku produkciju. Tako će u Pozorištu mladih 4. novembra nastupiti mostarski duo Arkul kojeg čine Vladimir Mićković i Atilla Aksoj. Oni će predstaviti svoj prvi album sefardskih pjesama otpjevan na ladino jeziku, dok će dan kasnije također u Pozorištu mladih Damir Imamović solo koncertom promovirati svoj novi album.

Program Groove Stagea će se i ove godine dešavati u Domu mladih, a također će predstaviti iznimne umjetnike. Šestog novembra nastupit će britanski dvojac Ltj Bukem i MC Conrad, dok će narednog dana, 7. novembra, publika imati priliku uživati u muzici švicarsko-američko-japanskog trija Nerve bubnjara Jojo Mayera.

  1. Jazz Fest Sarajevo u okviru pratećeg festivalskog programa predstavit će radionice namijenjene muzičarima i studentima muzike. Četvrtog novembra u maloj sali BKC-a bit će održana radionica Kurta Ellinga, a 8. novembra radionicu će održati kontrabasista Renaud Garcia-Fons. Istog dana planirana je i radionica za djecu predškolskog uzrasta koja će omogućiti najmlađim posjetiocima Jazz Festa da upoznaju neke od muzičkih instrumenata, učeći od profesionalnih muzičara.

Tokom šest dana festivala, u galeriji BKC-a bit će postavljena izložba fotografija Zijaha Gafića, a zvanični početak kampanje ovogodišnjeg Jazz Festa bit će 9. oktobra kada će u dvorani CDA nastupiti trio portugalskog kontrabasiste Carlosa Bice "Azul", kojeg čine njemački gitarista Frank Moebus i američki bubnjar Jim Black. Tog dana bit će i zvanično promoviran dizajn 13. Jazz Festa koji već treću godinu radi kreativni tim agencije Communis iz Sarajeva.