Kultura
0

Obilježeno 14 godina postojanja Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svečanom akademijom u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci večeras je obilježeno 14 godina od osnivanja Gradskog tamburaškog orkestra. Na akademiji su se predstavile sve generacije ovog orkestra - od najstarijih od najmlađih.

Predsjednik GTO Spomenko Guzijan rekao je da je da je ovaj ansambl postao simbol Banje Luke i da je proslavio ovu muziku širom Evrope.

"GTO je osnovan 2001. zahvaljujući entuzijazmu nekadašnjih članova Tamburaškog orkestra RKUD "Pelagić", koji su imali želju da publici pokažu da je tambura nešto više od muzičkog instrumenta koji prati folklorni ansambl. Zahvaljujući Zdravku Ćosiću, prvom dirigentu GTO, nakon nekoliko godina orkestar je na repertoaru imao pozamašan opus, koji se sastojao ne samo od narodne i starogradske muzike i kompozicija originalno pisanih za tamburu, nego i od transkripcija popularne, filmske i ozbiljne muzike", istakao je Guzijan.

Već prvi koncerti novoosnovanog orkestra su, dodao je on, pokazali da banjalučka publika prepoznaje ovaj entuzijazam i da sa zadovoljstvom prati rad orkestra.

"Upravo je podrška publike ulijevala vjeru članovima orkestra, a i meni lično, u uspjeh na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. GTO je organizovan kao udruženje građana u kome jedinu profesionalnu ulogu ima umjetnički rukovodilac, koji je ujedno i dirigent orkestra. Veliko je zadovoljstvo i satisfakcija kada vaš nastup doživi ogroman aplauz i pobere simpatije publike, bez obzira da li ste na pozornici u Banjaluci, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Beču, Skoplju", tvrdi Guzijan.