Travnik
0

Obilježena godišnjica rođenja Ive Andrića

SRNA
Travnik
Travnik
Povodom 9. oktobra, dana rođenja nobelovca Ive Andrića u Memorijalnom muzeju - rodna kuća Ive Andrića u Travniku priređen je bogat kulturni program pod nazivom "Dan otvorenih vrata".

Organizator ovog kulturnog programa je Zavičajni muzej, a posjetioci su danas od 9.30 do 17.00 časova imali priliku da pogledaju stalnu izložbenu postavku uz stručno-popularna obavještenja kustosa književnosti o životu i literaturi Ive Andrića i eksponatima Memorijalnog muzeja.

Danas je predstavljena i inicijativa Zavičajnog muzeja Travnik za obilježavanje 50. godišnjice od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. 

Promovisana je i i publikacija "Vodič kroz Memorijalni muzej Ive Andrića - život i literatura", a potom je predstavljen novi stalni sadržaj stalne izložbene postavke "Slušaonica" koju čine audio-vizuelni sadržaj iz arhive ovog muzeja.

U Zavičajnom muzeju u Travniku večeras će biti otvorena izložba fotografija "U prolazu", autora Milorada Čakardića, a u Rodnoj kući Ive Andrića biće održano poetsko veče, povodom 10. godišnjice postojanja Udruženja pisaca lašvanske doline "Erato".